Medijsko središče

16. 7. 2022 / GRZS

Avtor: besedilo: Katarina Janjič, foto in video: Aleš Smolej, Miha Primc, Štefan Golob

Udar strele v skupino pohodnikov na Kredarici

Sporočilo za javnost

Med hojo je pričelo rahlo deževati, goro pa je prekrila gosta megla in nato udari strel. Vsi so se odpeli od jeklenice in se od nje nekoliko odmaknili. Prav tako je večina izklopila mobilne telefone. Udar strele je pohodnike razmetal po skalovju, pri čemer so bili nekateri bolj, drugi pa manj telesno poškodovani. Pohodniki so hodili v več manjših skupinah. Dva sta bila zaradi udara strele huje poškodovana, preostali pa lažje. V vsaj dveh primerih je šlo za direkten udar strele v človeka. Trije so obležali nezavestni. V eno žensko naj bi strela udarila dvakrat. Dva udeleženca sta bila tujca, preostali so slovenski državljani.

Prizadeti so sami poklicali 112 in obvestili o nesreči pristojni center za obveščanje Kranj. Med udeleženci nesreče je nastopila panika in zmeda. Razmere na gori so bile zaradi velikega števila poškodovanih kritične, vreme pa izredno slabo. Vsi pohodniki so bili primerno opremljeni za gore. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko helikopterja Slovenske policije, ki si v poletnem času izmenjuje dežurstvo na letališču Brnik s posadko Slovenske vojske, v ekipi, ki je čez poletje dežurna za reševanje v gorah.

Dežurna ekipa za reševanje v gorah je s policijskim helikopterjem na območje Triglava priletela v normalnem vremenu, ki se je vmes zelo poslabšalo in zahtevalo pristanek helikopterja. Zaradi razsežnosti intervencije so bila dodatno aktivirana društva gorske reševalne službe Kranjska Gora, Rateče, Jesenice in Bohinj. Zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena, je bil aktiviran tudi helikopter Slovenske vojske, ki je prepeljal dodatno ekipo sedmih gorskih reševalcev na višino na Konjsko sedlo, od koder so se peš odpravili do mesta nesreče, v pomoč dežurni ekipi za reševanje v gorah.

Ob 19.15 uri je bilo ugotovljeno, da zaradi vremenskih razmer klasično, niti helikoptersko reševanje ni mogoče, zato je bilo odločeno, da ponesrečenci noč z gorskimi reševalci in zdravnico gorsko reševalko, prebijejo v planinski koči, z izjemo dveh, huje poškodovanih, ki sta bila edina odpeljana v UKC Ljubljana okoli 20.30 ure, ko se je za nekaj trenutkov v enem delu neba razjasnilo. Prevoz obeh huje poškodovanih je opravil helikopter Slovenske policije. Prvi del reševalne akcije se je s tem zaključil.

video:

Danes zgodaj zjutraj, ob 5:35 uri je policijski helikopter že odletel na Kredarico po prvo skupino ponesrečencev in jih v spremstvu gorskih reševalcev letalcev prepeljal v zdravniško oskrbo v SB Jesenice. Preostali ponesrečenci so bili v več letih prepeljani v UKC Ljubljana.

video:

V zaključnem delu akcije je helikopter s Kredarice v Mojstrano opravil še prevoz moštva gorskih reševalcev, ki so v koči na Kredarici, prebili noč s ponesrečenimi. Ves čas je bila v pripravljenosti tudi posadka helikopterja Slovenske vojske, če bi bila potrebna dodatna pomoč. Reševalna akcija je bila tako zaključena.

video:

Vsem, ki hodite v hribe gorski reševalci priporočamo, da pred odhodom na turo večkrat in na različnih zanesljivih virih preverite vremensko napoved, predvsem pa se v hribe odpravite zgodaj zjutraj, saj so v popoldanskem poletnem času večkrat možne nevihte.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI