Medijsko središče

22. 6. 2022 / GRZS

Avtor: Vladimir Habjan

Privilegij je biti del te družine

To je šesti zbornik, ki je izšel v organizaciji Gorske reševalne zveze Slovenije, oziroma Gorske reševalne službe Slovenije.

Avtorji so članice in člani naše organizacije. Zbornik so zbrali in uredili člani uredniškega odbora: Vladimir Habjan, France Malešič, Pavle Podobnik, Helena Škrl, Jani Bele, strokovni pregled Žarko Trušnovec, jezikovni pregled Sonja Čokl. Knjigo krasi množica barvnih in črno-belih fotografij.

V prvem delu spregovorijo naša društva, ki se predstavijo v sliki in besedi. V drugem delu pišemo o naši pestri dejavnosti, od usmerjanja v prihodnost z zastavljeno novo strategijo delovanja, o delu komisij, nujnosti ažurnega obveščanja, in Ustanovi Sklad Okrešelj. V tretjem delu se predstavijo nekateri posebni posamezniki, ki še kako pomembno prispevajo h kakovostnemu delovanju naše organizacije. V četrtem delu knjige spregovorijo reševalci. V mnogih zgodbah opisujejo veselje ob najdenem ali rešenem ponesrečencu, žalost in nemoč ob tragičnih reševanjih, resnost v stenskih reševanjih, napore ob težavnih nošnjah nosil, stiske v temnih viharnih nočeh in strah pri plezanju v terenu, ki ga ogrožajo plazovi. To so posamezniki, ki premorejo veliko mero človekoljubja in ki si pri sebi venomer ponavljajo, da želja pomagati ljudem v stiski ne sme nikoli zamreti! V dveh zadnjih delih se malce vrnemo v preteklost in osvetljujemo nekatere dele iz zgodovine, ki so morda ostali prezrti.

»Gorska reševalna zveza Slovenije ima izjemen ugled v širši družbi. A ta ugled ni prišel sam od sebe, ampak so ga v preteklih 110 letih gradile številne generacije gorskih reševalcev, ki so požrtvovalno, pogumno in nesebično vedno priskočili na pomoč ljudem v gorah, ko so to pomoč potrebovali. In nič drugače ni bilo v zadnjem obdobju, kljub velikemu povečanju števila obiskovalcev slovenskih gora in s tem števila tistih, ki v gorah potrebujejo pomoč,« je ob izdaji povedal predsednik GRZS Gregor Dolinar.

Urednik Vladimir Habjan: »Čeprav je naša osnovna dejavnost reševanje in pomoč ljudem v gorah, sodi v delovanje organizacije tudi cela vrsta dejavnosti, ki niso neposredno povezane s tem. Ena od teh, ne najmanj pomembna, je zbiranje dokumentacije o delovanju organizacije in prav tako zapisovanje tistega, kar sami včasih težko izrazimo, a je pač treba povedati – to je, kako je kakšna intervencija potekala in kako smo jo doživeli sami. Reševanja in posredovanja si namreč sledijo v vedno hitrejšem tempu in kaj hitro se lahko zgodi, da gre kakšna dobro izvedena intervencija in tudi zanimiva zgodba – v pozabo. Ravno temu so namenjeni zborniki, tako posameznih društev in postaj kot tudi naše krovne organizacije, da zapisano ostane.« Urednik je zadovoljen, da je uredniški odbor uspešno zaključil projekt: »Naša želja je bila, da izidemo od do obletnice, kar nam je tudi uspelo. Vsebino smo zastavili tako, da bi bila bralcu čim prijetnejša, z ne preveč strogo zgradbo, pač pa z zaokroženo zgodbo, tako kot poteka vsaka naša intervencija: s pozivom, zbiranjem, akcijo in zaključkom. Osredinili smo se na obdobje po letu 2006, torej po uradni ustanovitvi Zveze gorske reševalne službe Slovenije. Moram reči, da nas je odziv piscev res presenetil, koliko odličnih zgodb so nam poslali! In te zgodbe te so jedro knjige, to je sporočilo, ki ga želimo z izdajo dati: pred nami so množice gorskih reševalcev pomagale ljudem v gorah v stiski in mi bomo to nadaljevali.«

Takole pa pravi eden od avtorjev, Jernej Ržen: »Narava naših posredovanj in odnos reševalcev prostovoljcev sta takšna, da smo pripravljeni ob vsaki uri in vsakem vremenu odhiteti na pomoč, pri čemer je naše glavno vodilo želja, da bi čim prej in čim bolj kvalitetno pomagali ponesrečenemu ali pa drugi osebi, ki potrebuje našo pomoč. Pri tem se ne oziramo na to, ali našo pomoč potrebujejo ravno med našim praznovanjem rojstnega dne, na božični večer ali pa med počitkom po nedeljskem kosilu … Ko si nadenemo težke nahrbtnike in drug drugemu pomagamo nositi težka nosila, smo vsi romantične duše in sopihamo v hrib z reševalno opremo, da nas bolijo noge ter se srce in pljuča niti nimajo časa dogovoriti, kaj bo prej odpovedalo … Vsi smo veseli, kadar koga srečno spravimo v dolino. Takrat se nas lepe zgodbe dotaknejo. In ko skupaj ali pa vsak na skrivaj stiskamo cmok v grlu in potočimo kakšno solzo, ko na akciji ponesrečencu ni več pomoči. Zaradi vsega tega se trudimo, da smo kolegi in prijatelji. Druži nas to, da radi pomagamo, ker to delamo s srcem … Naša največja nagrada ali neke vrste simbolično plačilo za naše delo je uspešno izpeljano reševanje. Zadovoljstvo, da smo nekomu pomagali v težkih trenutkih.«

V okviru Gorske reševalne zveze Slovenije (prej Gorske reševalne službe Slovenije), je do zdaj izšlo pet jubilejnih zbornikov:

  • 70 let GRS pri PZS, 1982 (I): Gorska reševalna služba pri Planinski zvezi Slovenije, ur. Pavle Šegula.
  • 75 let GRS pri PZS, 1987 (II): Gorska reševalna služba pri Planinski zvezi Slovenije, ur. Pavle Šegula.
  • 85 let GRS pri PZS, 1997 (III): Gorska reševalna služba pri Planinski zvezi Slovenije. Prvi dan 16. junij 1912, ur. Albin Vengust.
  • 90 let GRS pri PZS, 2002 (IV): 90 let Gorske reševalne službe Slovenije, 1912–2002, ur. Pavle Podobnik.
  • 100 let GRS, 2012 (V): Reševanje v gorah. Sto let organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji, 1912–2012, Gorska reševalna zveza Slovenije, ur. Vladimir Habjan.

Knjiga Privilegij je biti del te družine je enajsta v zbirki Med gorskimi reševalci.

Knjiga je večjega formata, 23 x 30 cm, italijanska vezava s ščitnim ovitkom, ima 360 strani.

Cena knjige je 33,00 eur, na voljo bo od 15. julija 2022 dalje. Prednaročila sprejemamo na e-naslov: info@grzs.si. Prosimo, da naročilu priložite potrdilo o plačilu. Knjigo lahko prevzamete na sedežu GRZS, Bleiweisova c. 34, v Kranju, oziroma vam jo pošljemo po pošti (stroški pošiljanja: 6,00 eur).

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI