Medijsko središče

9. 4. 2023 / GRZS

Avtor: Katarina Janjič, foto: gorski reševalci GRZS

Plaz z male Mojstrovke odnesel 7 planincev

Sporočilo za javnost

Poleg gorskih reševalcev so na reševalni akciji sodelovali še trije policisti Gorske enote Policije, Posadka helikopterja Slovenske vojske, Posadka helikopterja Slovenske Policije, Helikopterska nujna medicinska pomoč in Nujna medicinska pomoč z reševalnimi vozili. Reševanje je potekalo v izjemno zahtevnih zimskih razmerah in tudi izjemno zahtevnih vremenskih razmerah.

Aleš Robič, vodja reševalne akcije, gorski reševalec GRS Kranjska Gora je na tiskovni konferenci pojasnil, da je planince plaz presenetil tik pred izstopom iz grape. Dva planinca, ki sta tudi ostala nepoškodovana, sta se plazu nekoliko izognila, ostalih 5 pa je plaz odnesel 150 višinskih metrov nižje, kjer so se ustavili. Sreča je bila, da nihče od 5 planincev, ni bil zasut. Glede na vremenske razmere, se je reševanje vodilo na dva načina in sicer z aktivacijo helikopterja Slovenske vojske z združeno GRZS - HNMP ekipo in helikopterja Letalske policijske enote, kot tudi s pripravo na klasično reševanje, saj so se vremenski pogoji ves čas spreminjali in razmere za letenje niti reševanje res niso bile ugodne.

V času poteka reševalne akcije je zapadlo 10 cm novega snega. Helikopterja sta lahko prenesla vseh 5 ponesrečenih do meje megle, od te meje pa so reševalci s tehniko štafetnega spusta po vrvi in na roke prenesli ponesrečene 300 višinskih metrov. Razmere so se okoli 14. ure toliko izboljšale, da je helikopter Slovenske vojske z združeno GRZS - HNMP ekipo lahko prepeljal dva huje poškodovana planinca v UKC Ljubljana. V naslednjih dveh urah so reševalci na klasičen način prenesli še preostale tri ponesrečene planince, od katerih je bil še eden prav tako prepeljan s Helikopterjem Slovenske Vojske v UKC Ljubljana, dva pa so z reševalnimi vozili prepeljali v SB Jesenice. Reševalna akcija je bila tako uspešno zaključena okoli 16. ure. Pri poškodbah planincev gre po prvi oceni za poškodbe spodnjih in zgornjih okončin, v enem primeru pa za poškodbo glave in prsnega koša.

Nadporočnik Matija Zupančič, 151. helikopterske eskadrilje je povedal, da se je posadka ob aktivaciji opremila z vso potrebno opremo za reševanje iz plazov, tudi lavinsko žolno. Zaradi predvidevanja, da bo reševanje potekalo dlje časa, so takoj stekli vsi potrebni postopki z operativnim centrom Poveljstva sil Slovenske vojske za cisterno z gorivom, ki je v Lescah z gorivom oskrbovala vojaški in tudi policijski helikopter. Ker so bili pogoji za letenje res slabi, je bil cilj posadke čim več reševalcev pripeljati čim bližje ponesrečencev, kjer pa je bilo zaradi same zahtevnosti terena potrebno vitlanje.

V samo reševanje se je vključila tudi Gorska enota Policije, ki je hkrati izvajala tudi svoje postopke preiskave nesreče. Matej Brajnik Vodja Gorske enote je poudaril, da so bili po prvem pregledu vsi planinci primerno opremljeni, da je bila koordinacija med vsemi službami na zelo visokem nivoju in da bo Policija v prihodnjih dneh še temeljito preiskala vse vzroke in okoliščine nesreče.

Vsem sodelujočim pri današnjem reševanju se Gorska reševalna zveza Slovenije zahvaljuje za odlično sodelovanje in uspešno izpeljano reševalno akcijo, ki je bila zaradi težkih vremenskih in tudi zimskih razmer velik izziv za vse udeležene.

V skupini ponesrečenih je bil tudi gorski reševalec, član GRZS, vendar kot član skupine ni bil v vlogi gorskega reševalca, oziroma v kakršnikoli drugi vlogi, povezani z GRZS. Poudarjamo, da so vsi Gorski reševalci, člani GRZS, usposobljeni za reševanje ponesrečenih v gorah in na drugih težko dostopnih terenih. Gorski reševalci ne vodijo tur v gore oziroma hribe in tudi ne preiskujejo vzrokov nesreč ali morebitne odgovornosti. Gorski reševalci rešujemo ponesrečene v gorah in to opravljamo prostovoljno in brezplačno. Skladno z navodili Policije, ki natančno preiskuje vzroke, okoliščine in tudi odgovornosti včerajšnje nesreče, zaradi interesa policijske preiskave ne moremo komentirati morebitnih vzrokov in odgovornosti za nesrečo. Bomo pa na podlagi ugotovitev preiskave in temeljite analize nesreče tudi v Gorski reševalni zvezi Slovenije sprejeli ustrezne ukrepe.

Najlepša hvala za vse vaše objave in poročanja o današnjem dogodku in obisk tiskovne konference.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI