Medijsko središče

8. 8. 2023

Gorski reševalci GRZS s helikopterji Slovenske vojske na pomoč prebivalcem in GRS Koroške

GRZS je včeraj s pomočjo Regijskega centra Slovenj Gradec končno uspela vzpostaviti stik z GRS Koroške. Gorski reševalci GRS Koroške so povedali, da so razmere apokaliptične, da so v poplavah in neurjih poleg GRS Kamnik tudi oni ostali brez prostorov, opreme in vozil. Kljub vsemu po svojih najboljših močeh pomagajo pri reševanju ljudi, premoženja, sebe in tudi svojih lastnih domov.

Gorska reševalna zveza Slovenije je zato včeraj organizirala ekipo 20 gorskih reševalcev z različnih društev GRS po Sloveniji za pomoč Koroški. Preko državnega štaba Civilne zaščite je zaprosila za pomoč helikopterjev za reševanje in evakuiranje ljudi z najbolj ogroženih območjih, prevoz reševalne opreme in čim hitrejši prevoz moštva gorskih reševalcev v Črno na Koroškem, kjer so razmere najbolj kritične.

Ekipa, ki jo sestavlja 20 gorskih reševalcev, med katerimi so dva zdravnika gorska reševalca letalca, več reševalcev letalcev, ki so usposobljeni za reševanje s helikopterji in gorski reševalci, je skupaj z reševalno opremo, ki so jo včeraj za reševanje prispevala različna društva GRS in GRZS, s tremi helikopterji Slovenske vojske danes zjutraj odletela proti Koroški. Ekipa 20 gorskih reševalcev bo na Koroškem ostala predvidoma dva dni, ko jih bo glede na morebitne potrebe po pomoči, zamenjala nova ekipa gorskih reševalcev. Skupaj s posadkami helikopterjev Slovenske vojske se bodo po svojih najboljših močeh trudili in pomagali prebivalcem Koroške. 

Poleg omenjene ekipe je na terenu tudi dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko helikopterja Slovenske policije s svojimi nalogami in gorski reševalci GRS Celje, ki pomagajo na območju Celjske oziroma Mozirske regije in tudi druga društva GRS, ki lokalno pomagajo prizadetim v poplavah.

Opozarjali smo že velikokrat, vendar ker se nesreče dogajajo in ker prihajajo tudi sončni dnevi oziroma se vreme izboljšuje, vseeno še enkrat pozivamo in se pridružujemo opozorilom Planinske zveze Slovenije: stanje v gorah in hribih je podobno kot v dolinah: razmočeno, mokro, spolzko, nevarno, zato še vedno odsvetujemo odhod v hribe in gore. Veliko planinskih poti je tudi zaprtih. Vse informacije o tem objavlja Planinska zveza Slovenije na povezavi https://www.pzs.si/novice.php?​pid=16496&fbclid=​IwAR1k8wZgayW1HS-​AE9uAlUG1wr16t1Bl3dvwpw-​Zc5e59iM5UaiJEbUPzLw.

O naših aktivnostih vas bomo še naprej sproti obveščali na naših družbenih omrežjih in preko sporočil za javnost.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI