Medijsko središče

9. 8. 2023

Gorski reševalci GRZS s helikopterji Slovenske vojske na pomoč prebivalcem in GRS Koroške in žal tudi nove gorske nesreče, ena smrtna

Kot smo poročali, je ekipa 20 gorskih reševalcev z različnih društev GRS danes zjutraj s tremi helikopterji Slovenske vojske odletela na pomoč prebivalcem Koroške in GRS Koroške, ki so v poplavah izgubili prostore, opremo in vozila. Odpeljali smo jim nekaj reševalne opreme, predvsem pa smo jim priskočili na pomoč pri oskrbi in evakuaciji prebivalcev.

Naše ekipe so v Črni na Koroškem pregledale vse nedostopne višje ležeče terene, ki so ostali odrezani od dostopa do oskrbe. Peš in tudi s helikopterji Slovenske vojske ter madžarskimi helikopterji smo jim odnesli vsa potrebna zdravila, vodo, hrano, oblačila, gorivo, agregate in se trudili širiti pogum in upanje, kljub težkih razmeram. Pomagali smo noseči mamici in njenih otrokom. S pomočjo helikopterja smo jih evakuirali iz ogroženega in nedostopnega terena, da bodo lahko na varnem v prihodnjih dneh počakali prihod novega družinskega člana. Evakuirali smo tudi nekaj drugim oseb, ki so potrebovali nujno pomoč zdravnika. Dotaknila pa se nas je tudi zgodba starejše gospe, ki ni želela zapustiti svojega doma. Po dobri uri prepričevanja je le pristala na polet s helikopterjem Slovenske vojske.

Polovica ekipe gorskih reševalcev ostaja na Koroškem tudi jutri, ko bodo skupaj z ostalimi reševalnimi službami nadaljevali današnje delo.

Veliko gorskih reševalcev je te dni vključenih na različnih območjih Slovenije. Vračajo pa se tudi gorske nesreče: GRS Bohinj in dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko helikopterja Letalske policijske enota je posredovala pri reševanju planinca, ki je zdrsnil 50m iz planinske poti in se smrtno ponesrečil; GRS Tolmin pa je z dežurno ekipo za reševanje v gorah ob pomoči posadke helikopterja Letalske policijske enote reševala zaplezane tuje planince.

foto: GRZS

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI