Medijsko središče

7. 8. 2023

Na škofjeloškem gorski reševalci, gasilci z združeno GRZS HNMP ekipo s posadko helikopterja Slovenske vojske bežali pred nevihto in evakuirali družino z majhnimi otroki

Na škofjeloškem območju, so danes gorski reševalci priskočili na pomoč Slovenski vojski in tamkajšnjim gasilcem. Skupaj so v območje Bodoveljske grape in Hrastnice dostavljali živila, vodo, goriva in agregate. Uspešno so se prebili do odrezanih območij, do vasi Zminec in Sopotnica, kjer so bili prebivalci odrezani od vsega, ter jim nudili pomoč in jih oskrbeli z nujnimi potrebščinami.

Najtežja je bila evakuacija mlade družine s tremi otroki, ki so jo spremljale zahtevne razmere, strm teren, dež in nevihtni oblak. Reševalec letalec GRZS je vse tri otroke in mamico povitlal v helikopter Slovenske vojske, ki jih je skoraj da filmsko, pred nevihtnim oblakom, uspešno odpeljal na varno. Na koncu, kljub težkim razmeram uspešen dan ali z besedami načelnika GRS Škofja Loka Jerneja Ržena: ‘‘Bilo je naporno, mokro, koordinacija je bila zahtevna. Vendar - ko nekomu pomagaš… ..ker nismo prinesli le materialnih dobrin…ampak marsikomu tudi prepotrebno upanje, voljo, vzpodbudno besedo…in ko si ti ta oseba zahvali za vse….takrat je ves trud poplačan…in na koncu ne veš, kdo je komu več dal…'’. Zaradi res odličnega celodnevnega sodelovanja se GRS Škofja Loka zahvaljuje tudi Slovenski vojski, gasilcem in sodelujočima društvoma GRS Tolmin in Kranj.

Tudi na drugih ogroženih območjih so gorski reševalci aktivno vključeni v pomoč najbolj ogroženim. V Kamniku gorski reševalci poleg pomoči najbolj ogroženim, čistili prostore društva in opremo za gorsko reševanje po uničenju. Opravili so evakuacijo turistov z Velike Planine, ki so tam ostali ujeti od četrtka. 50 turistov so evakuirali tudi iz območja Kamniške Bistrice, tamkajšnjim prebivalcem pa priskrbeli živila, vodo in druge najnujnejše potrebščine s pomočjo helikopterja Letalske policijske enote, saj cesta do kraja še nekaj časa ne bo prevozna.

GRS Koroške pomaga na najbolj prizadetih mestih. V Črni na Koroškem so že zjutraj, kot smo poročali, s pomočjo dežurne ekipe za reševanje v gorah in helikopterja Letalske policijske enote rešili starejšo osebo, ki si je pri padcu v hiši zlomila kolk. Reševanje je onemogočala visoka voda okoli bloka, zato je na pomoč priskočil tudi eden od domačinov z bagrom, ki je reševalca letalca in ponesrečenca toliko dvignil, da ga je bilo možno povitlati v helikopter.

Na območju okoli Celja prihaja tudi navdihujoča zgodba psa Bolta, ki ga družina ni mogla evakuriati. Do njega se je s pomočjo helikopterja prebil gorski reševalec vodnik reševalnega psa. Bolt, ki je zaradi strahu najprej hotel malo ugrizniti, je po pol ure le začel zaupati našemu reševalcu, da mu je ta lahko nadel oprsnico in nagobčnik, oboje žal potrebuje za dvig v helikopter. Zdaj je že na varnem in vesel, pri svojih lastnikih.

GRS Radovljica so dronom pregledali plazovino nad Koroške Belo, GRS Jesenice pa pomagali pri evakuaciji tamkajšnjih prebivalcev. 

Kljub vsem opozorilom, ki jih objavljamo različne organizacije in državni organi, pa nekateri ljudje, kljub napovedanim slabim vremenskih razmeram odhajajo v hribe. 8 gorskih reševalcev GRS Rateče se je na poziv Reco Kranj napotilo proti Tamarju. Na odcepu za Grlo so se z vso potrebno opremo odpravili proti zaplezani osebi. Ko so prispeli do zaplezane, so zaradi dežja osebo dodatno oblekli, ji namestili varovalni pas in čelado. Zaradi spolzkega terena so osebo z vrvno tehniko spustili nižje nato, pa skupaj počasi sestopili do Tamarja. Da bi bilo takšnih dogodkov v času teh res izrednih razmer čim manj še enkrat poziv vsem: dokler so v Sloveniji izredne razmere in slabo vreme, prosimo ne odhajajte v gore, hribe in težko dostopne terene, saj so razmere resnično nevarne.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI