Novice
Novica

10. 6. 2024

Avtor: dr. Miha Kenda, KRT

Udeležili smo se Reševalnega simpozija v Franciji

Med 21. in 23. majem 2024 sem se kot član GRZS ter član komisije za reševalne tehnike udeležil ''Reševalnega simpozija'' na sedežu podjetja PETZL v kraju Crolles v jugovzhodni Franciji. Glavni namen simpozija je bil izmenjava izkušenj med industrijo in člani civilnih zaščit, gasilcev in gorskih reševalcev iz vzhodne Evrope.

Med simpozijem smo se udeležili številnih predavanj o tehničnem in vrvnem reševanju ter predstavitev izdelkov. Posebej zanimivo mi je bilo tudi  predavanje o poteku razvoja njihovih izdelkov. Večji del simpozija pa je bil namenjen praktičnim delavnicam. Te so vodili izkušeni trenerji in razvojni inženirji. Zaradi nestanovitnega vremena so vse delavnice potekale v impresivnem PETZL trening centru V-AXESS. Gre za 20 metrov visoko stavbo, ki omogoča izvajanje vseh mogočih vrvno-tehničnih manevrov. Med delavnicami smo si udeleženci z organizatorji izmenjevali izkušnje o gradnji tirolske žičnice, spuščanju in dviganju težkih bremen, rokovanju s PETZL nosili Nest ter inovativno helikoptersko popkovino PETZL LEZARD.

Po mojem mnenju so bile najpomembnejši del simpozija diskusije, ki so se med delavnicami spontano razvile o rabi opreme v reševalne namene. Med delavnicami smo tako veliko časa posvetili pogovorom o razvoju vrvnih tehnik v okviru naših organizacij ter o postopkih, kadar pri razvoju vrvnih manevrov potrebujemo nasvet PETZL strokovnjakov.

Na reševalni simpozij sem se odpravil tudi z namenom, da si razjasnim še zadnje pomembne podrobnosti o posodobitvi tipizirane tehnike, ki jo, komisija za reševalne tehnike pripravljamo za tekoče leto. Med simpozijem sem našel odgovore na nekatera vprašanja, ki so mi še rojila po glavi. Poleg tega sem se s trenerji dogovoril, da skupaj izvedemo manevre bodoče tipizirane tehnike GRZS. Veseli me, da niso našli ničesar, kar bi predstavljalo sporno uporabo njihove opreme, ter da smo pri tem našli rešitve, ki so še dodatno poenostavile izvedbo teh manevrov.

Pomemben del takšnih dogodkov je tudi druženje. S simpozija sem se vrnil z novimi prijateljstvi tako v industriji kot tudi v naši reševalni skupnosti. Na te nove prijatelje se bom lahko v prihodnosti brez zadržkov obrnil po dodaten nasvet.

dr. Miha Kenda

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI