Novice
Novica
Reševalne akcije

2. 6. 2024

Pester začetek sezone reševanja v gorah: v 1 dnevu 4 helikopterska reševanja

Meteorološko poletje in junij sta pomenila pester začetek sezone tudi v praksi: 7 intervencij, od tega 4 helikopterske v 1 dnevu.

Opisi 4 helikopterskih intervencij, ob katerih se vedno sočasno na pomoč odpravijo tudi gorski reševalci z lokalnih gorskih reševalnih služb na klasičen način - peš:

Po klicu ReCO Kranj smo se gorski reševalci z dežurne ekipe GRS na Brniku odpravili na pomoč na zahtevno reševanje izpod okna na Prisojniku. Poškodovanko so lokalni reševalci GRS Kranjska Gora uspeli izvleči ter jo z zdravnikom HNMP oskrbeli. Poškodovanko smo z elektromotorno vitlo dvignili iz stene ter s posadko LPE prepeljali do Erjavčeve koče, kjer sta jo prevzela zdravnik GRS in tehnik HNMP. Sočasno je bila tudi sprožena akcija na Mali Mojstrovki, poškodovanko je že v vmesnem času pobral helikopter Slovenske vojske z lokalnim gorskim reševalcem GRS Kranjska Gora. Poškodovanka je bila prepeljana v SB Jesenice.

Preko navigacije so 4 tuji državljani poslali SOS signal na ReCO Nova Gorica. Signal je kazal na okolico koče na Doliču, kjer so tuji pohodniki obtičali zaradi nevihte in snega, ki sta jim onemogočila varen sestop. Vse 4, nepoškodovane, vendar premočene, je posadka helikopterja Slovenske policije z dežurno ekipo GRS na Brniku ob pomoči gorskih reševalcev GRS Bovec prepeljala v Trento.

Otrok je na vrhu Šmarne gore padel z igral in se poškodoval. Prisotni gasilci so ga oskrbeli, pomagali so gorski reševalci GRS Ljubljana. Gorski reševalci z dežurne ekipe GRS na Brniku smo ga s posadko LPE preložili na heli vrečo in dvignili z elektromotorno vitlo v helikopter Slovenske policije.

Foto: posvet za delo v steni - ekipa GRS in posadk helikopterja SV in LPE v času reševanja pod oknom Prisojnika; reševanje Prisojnik pod oknom; koča na Doliču ter snežne razmere.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI