Novice
Novica
Dogodki

16. 4. 2024

Regijsko srečanje gorskih reševalcev

V Izobraževalnem centru Hrvaške gorske reševalne službe, HGSS »Dragan Špehar – Špeco« v Starigradu-Paklenici se je med 12. in 14. aprilom 2024 odvilo regijsko srečanje gorskih reševalcev Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije.

Cilj srečanja je bil krepitev medsebojnega sodelovanja, povezovanje gorskih reševalnih služb z namenom izmenjave izkušenj na strateški in operativni ravni ter skupnih projektov.

Na sestanku smo izmenjali informacije glede finančnega položaja in pravnega statusa posameznih gorskih reševalnih služb, pri čemer je primer dobre prakse tudi Hrvaška. Proračun Hrvaške gorske reševalne službe je 3-krat tolikšen kot v Sloveniji, na Hrvaškem imajo tudi urejen zakon o gorski reševalni službi. V Sloveniji in Severni Makedoniji smo prve korake v smeri sprejema ustrezne zakonodaje naredili in oboji upamo, da bo čim prej prišlo tudi do sprejetja zakona. V preostalih državah (Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija) je status gorskih reševalnih služb manj dorečen.

Na začetku sestanka so vse službe predstavile svoje delo in zaznane težave, s katerimi se srečujejo. Nato se je začelo praktično delo v manjših operativnih skupinah, ki so pripravile konkretne sklepe o prihodnjem sodelovanju.

Na sestanku smo se dogovorili tudi za sodelovanje pri strokovnih temah, kjer so preostale gorske reševalne službe pokazale velik interes za slovenske ekspertize na področju stenskega in helikopterskega reševanja.

Oblikovali smo delovno skupino, ki bo spremljala skupno delo in organizacijo bodočih aktivnosti.

Naslednje regijsko srečanje gorskih reševalcev bo septembra v Ohridu v organizaciji makedonskih gorskih reševalcev.

V nedeljo smo prosti čas izkoristili za obisk Narodnega parka Paklenica in piljenje svojih plezalnih veščin, ki so ene osnovnih tehnik, ki jo uporabljamo gorski reševalci.

Hvala gostiteljem in na snidenje do septembra!

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI