Novice
Novica

4. 4. 2024 / GRS Ljubljana

Avtor: Primož Bajt

Udeležili smo se seminarja v Avstriji za reševalne pse v organizaciji Mednarodne komisije za reševanje v gorah ICAR

Mednarodna komisija za reševanje v gorah ICAR je med 13. in 17. marcem letos organizirala seminar za reševalne pse na vadbenem poligonu LIZUM/VALCHEN – Južna Tirolska.

Tečaja sva se z GRZS udeležila Roman Tkavc, GRS Celje, in Primož Bajt, GRS Ljubljana. Zbor udeležencev je bil 13. 3. 2024 pri vstopni rampi na vojaški poligon. Kot zanimivost naj navedem, da morajo imeti vozila avstrijske reševalne službe ob najmanjšem snegu nameščene verige, obvezna je bila tudi udeležba z avtomobilom 4x4.

Ob prihodu nas je pričakala ekipa, ki nas je pospremila v najvišje ležeči vojaški poligon v Evropi. Šolanja se je udeležilo 24 udeležencev iz 10 držav. Vadbeni poligon je bil fantastičen, delo z avstrijsko gorsko reševalno službo pa enkratna izkušnja. Delo smo pričeli s predstavitvijo seminarja in urnika dela. Naslednje jutro smo imeli preizkus vodnika in psa – iskanje na popolnoma neznani lavini. Slike povedo več kot besede.

Moto seminarja je bil: 10 narodov … en cilj – trening lavinskih psov za reševanje človeških življenj.

V vseh dneh smo spoznali delo vodnikov lavinskih psov v posamezni državi udeleženki.

Oba gorska reševalca vodnika reševalnih psov sva uspešno opravila končni preizkus in pridobila certifikat, ki potrjuje, da je najin reševalni pes usposobljen za iskanje v avstrijskih gorah, na kar sva zelo ponosna.

Primož Bajt, GRS Ljubljana

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI