Novice
Novica
Dogodki

1. 6. 2024

Zadnje dni v maju in prvi dan v juniju smo posvetili Bogatajevim dnem zaščite in reševanja v Kranju

6 naših društev GRS je prevzelo ključe 7 novih intervencijskih vozil.

Zadnje dni v maju in prvi dan v juniju smo posvetili Bogatajevim dnem zaščite in reševanja v Kranju.

6 naših društev GRS je prevzelo ključe 7 novih intervencijskih vozil.

Nova vozila so prejela Gorska reševalna služba Bohinj, Društvo Gorska reševalna služba Jezersko, Društvo Gorska reševalna služba Kamnik (2 vozili), GRS Koroška, Gorska Reševalna Služba Maribor in GRS Rateče.

Od 7 vozil so 4 vozila namenjena kot nadomestna vozila za vozila, ki so bila v avgustovskih poplavah poplavljena in uničena.

Tudi v času lanskoletnih avgustovskih poplav se je še kako izkazala potreba po gorsko reševalni dejavnosti in požrtvovalnemu delu gorskih reševalcev, saj smo bili gorski reševalci velikokrat prvi in edini, ki smo se lahko s svojimi znanji in tehniko prebili do ljudi in živali v stiski ter jim pred uničujočo vodo rešili življenje.

Minule poplave so najbolj prizadele društvi GRS Koroške in GRS Kamnik. Obe društvi sta poleg izgubljene, poškodovane opreme in prostorov, ostali tudi brez vozil. Prav tako je bilo pri reševanju uničene veliko opreme tudi ostalih društev.

Pri čim hitrejšem dostopu do ponesrečenca je pomembno, da gorski reševalci z intervencijskimi vozili pridemo čim bližje do kraja nesreče.

Gorska reševalna služba Kranj je v prikazni vaji z Globusa prikazal stensko reševanje.

Predstavili smo našo dejavnost v šotoru Civilne zaščite - opremo in video prikaz z akcij.

Poleg novih intervencijskih vozil smo na zunanjem razstavnem prostoru pokazali tudi štirikolesnik s prikolico in štirikolesnik z gosenicami za vožnjo po snegu.

Sodelovali smo na posvetu s predavanjem Iskanje in reševanje z reševalnimi psi v zahtevnem terenu in lavini (Komisija za reševanje s plazov).

Hvala Ministrstvo za obrambo RS/Slovenian Ministry of Defence, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje za podporo, hvala vsem obiskovalcem in hvala vam, dragi naši gorski reševalci za sodelovanje!

foto: Aljaž Žnidaršič

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI