Novice
Novica

27. 5. 2023

Uspešen Dan gorskih reševalcev

Na Dnevu gorskih reševalcev GRZS 2 prikazni vaji reševanja in pestro tekmovanje iz prve pomoči

Logarska dolina – V soboto, 27. maja je v Logarski dolini potekal tradicionalni Dan gorskih reševalcev GRZS. Ob 10. uri je potekala prikazna vaja klasičnega gorskega reševanja pri slapu Palenk. Po uspešnem reševanju je poškodovanega odpeljal helikopter Letalske policijske enote (LPE). Obiskovalci so si lahko ogledali tudi helikoptersko reševanje v steni ostenja Velikega vrha, pri katerem so sodelovali helikopter Slovenske vojske (SV) in gorski reševalci letalci. Po zaključenih vajah so se predstavniki  društev GRS pomerili še v tekmovanju iz prve pomoči.

Kot vsako leto smo gorski reševalci GRZS tokrat, pod organizacijo GRS Celje, organizirali Dan gorskih reševalcev. V Logarski dolini smo se srečali gorski reševalci društev GRS, GRZS, predstavnik URSZR in drugi obiskovalci.  

Gorski reševalci smo običajno prvi, ki prispemo do ponesrečenih v gorah in težko dostopnih terenih, zato je poleg izobraževanj in usposabljanj tekmovanje iz prve pomoči najboljša priložnost za utrjevanje znanja. Reševalci smo se pomerili v 5 različnih scenarijih: planinec z bolečinami v prsnem košu, nesreča s štirikolesnikom na gozdni cesti, napad medvedke, padec plezalca z višine 20 m in zlom noge pri soteskanju.

V tekmi iz nudenja prve pomoči so se najbolje odrezala društva GRS Škofja Loka s tretjo zaporedno zmago. 2. mesto je osvojila GRS Kamnik, 3. mesto  GRS Jezersko, 4. mesto pa sta si delila GRS Kranj in GRS Ljubljana. Vsa ostala društva so prejela pohvalo za sodelovanje. Vodja tekmovanja, predsednik komisije za medicino, Luka Camlek je povedal, da so imeli vsi sodniki tekmovanja težko delo pri ocenjevanju in da je vesel, ker se vidi, da znanje iz leta v leto narašča.

»Dnevi, kot je današnji, so čudovit prikaz, kako delujemo gorski reševalci, da je vaja še kako pomembna za takrat, ko poteka resnično reševanje in da gorski reševalci radi tudi, v pravi meri, potekmujemo in se podružimo. Čestitke organizatorjem za dobro izpeljan dan, kot tudi vsem udeleženim za sodelovanje in obiskovalcem, ki ste si vzeli čas za druženje z nami,« je dejal predsednik GRZS, dr. Gregor Dolinar.

Ker usposabljanj ni nikoli preveč, gorski reševalci z vnemo vadimo za takrat, ko gre zares. V letu 2023 smo opravili že kar nekaj usposabljanj, v intervencijah pa smo posredovali že 164-krat (do dne 30. 5. 2023). Na prihajajočo glavno planinsko poletno sezono smo odlično pripravljeni.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI