Novice
Novica
Reševalne akcije

28. 8. 2020 / GRS Jezersko

Avtor: Milan Šenk

Padec s športne ferate Češka koča

Obvestilo iz 112: “Reševanje v ferati”, za tem pa: “Planinec je padel iz ferate.”

Akcija je bliskovito stekla. Naloge so bile takoj razdeljene: priprava opreme, prevoz reševalcev z GRS vozilom in 2 reševalca z nahrbtnikom prve pomoči in nekaj tehnične opreme sta že tekla proti ferati. Naša postaja ima odlične gorske tekače, kar smo tokrat izkoristili za pomoč ponesrečenemu.

Ponesrečenec je ležal med rušjem na vstopnem delu ferate. Izgovarjal je neke besede, se oprijemal z rokami, dvigoval glavo, na vprašanja ni odgovarjal. Kljub temu, da nismo opazili niti otipali zunanjih poškodb (nekaj prask), smo ukrepali skrajno previdno. Namestili smo ga v zajemalna nosila in ga prenesli na mesto, kjer ga bo lahko pobral helikopter. Pri čakanju na helikopter smo ponesrečenca skupaj z zajemalnimi nosili položili v TSL nosila in izdelali vezavo za transport s helikopterjem.

Sledil je dvig ponesrečenca v helikopter in prevoz v bolnišnico.

Ja, nič posebnega, vse tako, kot mora biti! Zunanji opazovalec bi bil zadovoljen, nam pa se misli niso hotele umiriti: Kaj se je v resnici zgodilo?

Lahko zapišemo le dve dejstvi: Ponesrečenec ob našem prihodu na pasu ni imel samovarovalnega kompleta in drugo dejstvo, pri ogledu prvega dela ferate, na jeklenici ni bilo nobene vponke, traku, prusika ali kaj podobnega.

Od tu naprej je vse prepuščeno neki logiki sklepanja ali povsem prosti domišljiji.

Za vse, ki radi zahajate v ferate, smo v rubriki NASVETI pripravili še nekaj napotkov tako rekoč iz prve roke, kako se varno gibati v feratah.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI