Novice
Novica
Reševalne akcije

29. 8. 2023 / GRS Tolmin

Avtor: Miljko Lesjak

Delovni petek za Postajo GRS Tolmin

Petek, 25. 8. 2023 ni bil samo eden najbolj vročih dni v avgustu, ampak tudi eden od najbolj pestrih dni za reševalce Postaje GRS Tolmin.

Začelo se je že ob 11. uri s poškodbo alpinista v Zahodni steni Krna. Med plezanjem smeri Čez razdol (težavnost IV-III) je padel več kot 30 m in si zlomil nogo. V steni je posredovala dežurna ekipa GRS na Brniku in posadka helikopterja Slovenske vojske. Poškodovanega plezalca so z jeklenico dvignili iz stene in nato prepeljali v jeseniško bolnišnico. V bližini pod steno je v pripravljenosti terenska ekipa reševalcev čakala na morebitno klasično reševanje.

Intervencija se še ni končala, ko so že poklicali na reševanje poškodovanega kajakaša na reki Soči. V bližini Kobarida se je francoski državljan po veslanju odločil še za skok z višine v vodo. Trd pristanek na zadnjo plat se je končal z bolečinami v hrbtenici. Reševalci so ga na kraju oskrbeli, ga imobilizirali na zajemalna nosila ter prenesli na primerno mesto za vitlanje v helikopter. Posadka helikopterja SV ga je z dežurno ekipo GRS na Brniku prepeljala v ljubljanski UKC.

Med vračanjem proti bazi pa je sledil še en poziv na reševanje. V bližini kapelice Bes na JZ pobočju Krna je jadralna padalka med jadranjem nizko nad pobočjem zaradi nenadne izgube višine pristala na visoki smreki.  Reševalci so jo skupaj s padalom z uporabo vrvne tehnike rešili z drevesa, ji pomagali do terenskega vozila in prepeljali v dolino.

Fotografije: Koren, Bric.

Postaja GRS Tolmin

Miljko Lesjak

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI