Novice
Novica
Dogodki

16. 10. 2023

25. obletnica ustanovitve Ustanove Sklad Okrešelj

Ob 25. obletnici ustanovitve Ustanove Sklad Okrešelj so se gorski reševalci GRZS spomnili na 22. 10. 1998, ko so gorski reševalci ustanovili Ustanovo Sklad Okrešelj (USO). Povod za ustanovitev je bila huda nesreča na Okrešlju, 10. 6. 1997, ko se je na vaji helikopterskega reševanja smrtno ponesrečilo pet gorskih reševalcev.

Gorski reševalci Jani Kokalj, Boris Mlekuž, Mitja Brajnik, Rado Markič in Luka Karničar so pri izvajanju vaje leta 1997 na Okrešlju tragično izgubili življenja. Trinajst mladoletnih otrok je ostalo brez očeta. Slovenski reševalci so se zavedali, da jim morajo pomagati. Dana pomoč je bila trenutna, s kratkim učinkom. Iskali so druge trajnejše možnosti.

Zato so 22. oktobra 1998 slovenski gorski reševalci s pomočjo slovenskih planincev in s široko podporo slovenske javnosti ustanovili Ustanovo Sklad Okrešelj (USO). V tem skladu so se nabirala začetna ustanovitvena sredstva – donacije, ki so omogočile zagon štipendijskega sistema za vseh trinajst otrok. Sklad je zastavljen tako, da spremlja in z rednimi mesečnimi prispevki – štipendijami pomaga otrokom tja do konca šolanja oziroma pridobitve želenega poklica.

Ustanova Sklad Okrešelj gorskim reševalcem da vedeti in čutiti, da v nesreči otroci in družine gorskih reševalcev ne bodo ostali nepreskrbljeni. Slovenski gorski reševalci Ustanovo Sklad Okrešelj razumejo in sprejemajo kot dolgoročno solidarnostno vzajemno zavarovanje, ki je doslej pomagalo, in bo tudi v bodoče pomagalo otrokom in družinam ponesrečenih gorskih reševalcev.

Petindvajset let delovanja so svečano obeležili v dvorani Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje RS na Igu, dogodku so se pridružili svojci ponesrečenih gorskih reševalcev, predstavniki iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih  organizacij, Civilne zaščite Republike Slovenije, Slovenske vojske, Slovenske policije, Planinske zveze Slovenije in predstavniki društev gorsko reševalnih služb z vse Slovenije.

Na dogodku ob 25. obletnici so bili prisotni štirje slavnostni govorniki, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, dr. Gregor Dolinar, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije, Srečko Šestan, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje in predsednik uprave Ustanove Sklad Okrešelj, Franc Vrankar.

»V ustanovnem aktu USO je zapisano, da so do pomoči upravičeni vsi otroci gorskih reševalcev, ki so se v reševalni akciji ali med usposabljanjem smrtno ponesrečili ali postali invalidi. Uprava Ustanove Sklad Okrešelj je šla naprej, za kar sem vesel, prepoznala je nujnost alternativnih oblik pomoči otrokom slovenskih gorskih reševalcev in predlagala, da se pomaga tudi otrokom reševalcem, ki so umrli ali postali invalidi izven aktivnosti Gorske reševalne zveze. Predlog je bil verificiran in potrjen leta 2022. Gre za t. i. Miklavževo darilo. Potrebno se je zavedati, da je gorsko reševanje izredno nevarno in tvegano. Število nesreč pa je vsako leto večje. Tudi v letošnjem letu kaže, da bo število nesreč ponovno rekordno,« je povedal Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije in izpostavil pomoč gorskih reševalcev v času letošnjih poplav ter nujnost uskladitev normativov in ustrezno financiranje s strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Zahvalil se je za prostovoljno delo gorskih reševalcev.

Leon Behin, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, je povedal, da bodo gorski reševalci v prihodnje s strani Uprave RS deležni še posebne pozornosti ter obljubil finančno podporo za varno in strokovno opravljanje svojih nalog.

Navzoče je nagovoril tudi predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, dr. Gregor Dolinar. Izpostavil je, da je gorsko reševanje nevarna in življenjsko ogrožajoča dejavnost. Doslej je v 111. letni zgodovini gorskega reševanja v Sloveniji na usposabljanjih ali reševanjih umrlo kar 12 gorskih reševalcev.

Formalni del dogodka se je zaključil s podelitvijo priznanj najzaslužnejšim članom uprave USO na predlog predsednika uprave Ustanove Sklad Okrešelj, Franca Vrankarja. Priznanja USO za dolgoletno sodelovanje in delo v Ustanovi Sklad Okrešelj sta prejeli organizacija Uprava za zaščito in reševanje RS, Planinska zveza Slovenije ter posamezniki: Danilo Škerbinek, Gregor Turnšek, Janez Krč, Martin Pavlovčič, Janez Ažman, Jurij Nabergoj, Gregor Dolinar, Miha Dolinar, Drejc Karničar, Urša Mali, Lucija Skok in Dušan Polajnar.

Dogodek so sklenili s pogovorom s potomci smrtno ponesrečenih gorskih reševalcev leta 1997, Borom Kokaljem, ki je bil v času nesreče star nekaj mesecev, Aljo Markič in Gašperjem Karničarjem, ki sta ob nesrečnem dogodku obiskovala osnovno šolo. Štipendija jim je zelo pomagala pri vsakdanjem življenju in šolanju, za kar so se še posebej zahvalili gorskim reševalcem in Ustanovi Sklad Okrešelj.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI