Nasveti GRZS

28. 8. 2020

Avtor: Milan Šenk, GRS Jezersko

Varno v ferate - nasveti iz prakse

Na spletu ali v literaturi boste našli veliko definicij in opisov, kaj so ferate, ki so si bolj ali manj enaki: “Ferata je z jeklenicami zavarovana plezalna smer ali pot v gorah oziroma v skalnih stenah”.

Na spletu ali v literaturi boste našli veliko definicij in opisov, kaj so ferate, ki so si bolj ali manj enaki: “Ferata je z jeklenicami zavarovana plezalna smer ali pot v gorah oziroma v skalnih stenah”.

Ferate delimo na tako imenovane športne ferate, ki so običajno krajše in se končajo na robu stene ali v lažjem terenu in zahtevne zavarovane plezalne poti, ki nas običajno vodijo na vrhove gora.

Osredotočili se bomo na športne ferate, torej plezalne smeri in ne poti. Smer nam kaže jeklenica.

Praviloma ima vsaka športna ferata izdelano skico težavnosti, višino ali dolžino, čas plezanja in priporočila. Lahko rečemo, da je kar nekaj podobnosti s krajšimi alpinističnimi smermi.

Nekaj praktičnih spoznanj, ki vam lahko koristijo za varno plezanje:

Preden gremo v športno ferato, si preberemo opis, težavnost in si pogledamo video ali slike. Vse najdemo na spletu. Zelo koristne so informacije prijateljev, ki ferato že poznajo. Najprej izberemo lažje ferate, potem pa začnemo s težjimi.

Pravila gibanja

Za suvereno obvladovanje ferat so pomembna tudi alpinistična znanja, od katerih pravilo treh opornih točk lahko smiselno uporabimo pri plezanju ferat.

Prva možnost: ena roka drži jeklenico, druga išče oprimek ali prime jeklenico. Obe nogi stojita.

Druga možnost: dve roki držita jeklenico ali ena jeklenico, druga oprimek, ena noga stoji, druga išče stop.

Naj vam to pravilo poveča varnost pri vzpenjanju ali spuščanju.

Tehnična oprema

Od tehnične opreme je marsikaj koristno, vendar vsega ne moremo nositi s seboj.

Minimalna nujna oprema za športne ferate je: čelada, pas, samovarovalni komplet, rokavice, zanka za počivanje – trak cca 30 do 60 cm z vponko na matico ali samozaporno in komplet prve pomoči. Opremo si nadenemo pred vstopom v ferato, najprej čelado!

Obutev

Vsak si izbere obutev, ki jo zna uporabljati pri plezanju ali hoji v hribih: pohodne čevlje - visoke, nizke, trail copate, plezalke … Iz izkušenj vemo, da so kritična mesta običajno preplezljiva na trenje, zato dobro služi obutev z mehkejšim in upogljivim podplatom, ki se dobro oprijemlje skal. Vezalke obutve pred vstopom v ferato primerno zategnemo!

Za prihranek energije so zelo pomembne noge. Tukaj velja tale nemški pregovor, ki pravi nekako takole: »Osel pogleda in nato stopi, konj stopi in pogleda hkrati«. Kaže se oslovska previdnost in prefinjenost!

Še dve živali sta zanimivi zaradi svojega gibanja: maček (lahkotni zvezni gibi) in gams (ples ravnotežja). Opazujte te živali in jih posnemajte.

Napredovanje

Pri napredovanju je zelo pomemben postopek prepenjanja vponk preko klina. Lahko izgubimo veliko energije ali pridemo celo v položaj, ko vponk ne moremo prepeti. V takih primerih uporabimo zanko za počivanje, se obesimo nanjo, počijemo in potem prepnemo obe vponki kompleta nad vponko za počivanje. Spretnosti prepenjanja se bomo naučili doma z velikim številom ponovitev. Pravilno pomikanje in vpenjanje vponk na jeklenico pa iz spleta ali na tečaju.

Varnost

Pri uporabi znanj in praktičnih izkušenj je plezanje v športnih feratah relativno varno.

Kljub vsemu lahko pride do resnih težav: onemoglost, strah, panika, sprememba vremena … Plezanje izven območja jeklenice je skrajno nevarno! Seveda ob padcu lahko pride tudi do manjših ali težjih poškodb. Veliko nam lahko pomagajo soplezalci v ferati, če imajo ustrezna znanja in opremo. Če se sami ne moremo rešiti, pokličemo na pomoč GRS - klic na 112.

Zaključek

Za plezanje v športnih feratah potrebujemo opremo, znanje, fizične in psihične sposobnosti in verjetno še kaj, da bomo varno plezali in se veselili svojih podvigov.

Upam, da ste v zapisu našli kaj, kar vam bo koristilo, ko se boste držali za jeklenico in bo potrebno narediti naslednji korak.

Mimogrede naj omenim, da obstaja dovolj tečajev, na katerih lahko pridobite osnovna znanja in se praktično preizkusite. Tudi GRS Jezersko se je odločila, da pripravi usposabljanje tako za začetnike, kot za tiste, ki bi se radi naučili tudi kaj iz alpinističnih tem.

Na GRZS strani pa najdete priporočila za reševanje iz športnih ferat, ki so namenjena gorskim reševalcem.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI