Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Katarina Janjič, ponedeljek, 1. junij 2020, ogledov: 7746

GRS Kranj vaja reševanje padalcev

Reševalci GRS Kranj smo imeli 27.5.2020 vajo reševanja padalcev z dreves.
Priprave so se začele že nekaj ur prej, ko je skupina pod vodstvom inštruktorja Tomaža Strupija pripravila mesto namišljene nesreče. V krošnje dreves so s pomočjo gozdarskega dvigala namestili padala, vključno s »padalci«, ki so jih na spoštljivih dvajsetih metrih nad tlemi zaigrali naši člani.
Ob 15:33 uri so bili preko ReCO Kranj sproženi pozivniki z informacijo o GPS lokaciji zaigrane nezgode, pred tem je bilo mesto poznano samo ekipi, ki je pripravljala delovišče. Iz sporočila smo še izvedeli, da so trije padalci po trku strmoglavili in nepoškodovani obviseli v srednje gostem mešanem gozdu.
Namenoma so bila izbrana zahtevna drevesa, kar so predvsem občutili reševalci, ki so se s pomočjo gozdarskih plezalnikov in Petzlovega grillona povzpeli nanje. Nekoga je dodobra zaposlila skrajno debela bukev, drugi se je pozibaval na vitki smreki, tretji se je moral znajti med gostimi vejami... Potrdilo se je, da si je treba smer plezanja zamisliti že na tleh in prav tako oceniti potrebno količino opreme za sprotno varovanje in kasnejše izvajanje manevrov vrvne tehnike. Pomembno je tudi, da plezajočega pozorno spremljajo kolegi s tal in ga usmerijo, da napelje reševalno vrv brez vijuganja med vejami.
Šele ko je bilo plezanje končano in so bila na drevesih izdelana sidrišča, se je začelo s postopki vrvne tehnike, s katerimi so reševalci prepeli padalce z njihovih sedežev na reševalne vrvi in jih prepustili ekipam na tleh, da so jih spustile na varno.
Prostor za vajo bil odlično izbran in ga nameravamo uporabiti tudi v prihodnje. Njegove odlike so lahek dostop z vozili, zahtevna drevesa, primerna oddaljenost med delovišči, da se reševalne skupine ne motijo med seboj, ter redka podrast, ki omogoča pregledno razporeditev opreme in nemoteno gibanje reševalcev.
Za dvigalo se zahvaljujemo podjetju GOZDAR KNE gozdarske storitve, ki nam je omogočil dober trening, padalcem pa želimo veliko sreče pri letenju in pristankih.

Gregor Piskar

Fotogalerija

GRS Kranj vaja reševanje padalcev 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020