Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Katarina Janjič, ponedeljek, 6. januar 2020, ogledov: 10166

Reševanja iz brezna na Kaninu

Na Kaninu smučar zdrsnil v 20 m globoko brezno.
Drugi dan novega leta, v času kosila, smo bili obveščeni, da je na Kaninu v brezno padel smučar.
Pohiteli smo v bazo, kjer smo natovorili vso potrebno opremo, odšli do A postaje žičnice in se odpeljali proti vrhu. Med potjo smo izvedeli, da se je do ponesrečenega spustil reševalec tolminske GRS zaposlen na žičnici in potem še zdravnica Jamarske reševalne službe iz Velenja, ki je bila v bližini. Povedala sta, da ima poškodovan glavo in da se ponesrečenec ne spomni dogodka. Takoj smo aktivirali še dežurno ekipo HNMP s helikopterjem SV, saj je obstajala bojazen, da se bi ponesrečencu stanje poslabšalo.
Na končni postaji nas je pričakal ratrak v katerega smo naložil opremo in se odpravili na kraj nesreče. Tam smo se srečali z žičničarji, ki so na kratko obrazložili, kaj se je zgodilo: 16 letnik iz Črne gore se je smučal skupaj z očetom, zapustil progo in blizu smučišča skočil čez terenski skok. Pri pristanku mu je sezulo smučko in zdrsnil je po ledenem pobočju v 20 metersko brezno. Oče je vse to videl, pohitel za njim, a je tudi sam zdrsnil na ledeni podlagi. Ena smučka mu je padla v brezno poleg tistega v katerega je padel njegov sin, sam pa je zdrsel še naprej in se na srečo ustavil le kakšen meter pred drugim breznom, ki pa je bilo še globje.
Sidrišče smo si uredili kar na ratraku in spustili našega reševalca z nosili do ponesrečenega. Spodaj so ga vsi trije imobilizirali in namestili v nosila. Počasi smo ga potegnili iz jame, malo težav smo imeli le z opastjo, ki je bila na robu jame. Helikopter SV je pristal v bližini jame in dežurna ekipa je ponesrečenega ....v helikopter ter ga odpeljala v bolnišnico na Jesenice. Nas pa je čakalo še nekaj dela. Iz jame smo morali potegniti še dva reševalca, iz sosednjega brezna očetovo smučko, pa še iz tretjega brezna smuči našega reševalca kateremu jih je piš helikopterja odpihnl v jamo.
V restavraciji na vrhu se nam je prav prilegla topla pijača, saj se je že počasi mračilo. Z gondole smo sestopili v dolini že v trdi temi. Kljub vsem naporom pa nas je veselilo dejstvo, da se je vse srečno končalo. Leto se je začelo pestro, upajmo le, da se tako ne bo nadaljevalo.

besedilo, fotografije: Darjo Muznik, GRS Bovec

Fotogalerija

Reševanja iz brezna na Kaninu 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Obvestila