Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, sobota, 16. februar 2019, ogledov: 4535

Knjiga 50 let helikopterskega reševanja v gorah Slovenije

V četrtek, 14.2.2019 je bila v Kranju novinarska konferenca ob predstavitvi knjige 50 let helikopterskega reševanja v gorah Slovenije.
Dne 24. marca 1968 je plaz pod Mojstrovko zasul skupino osmih mladih turnih smučarjev. Štirje med njimi so v nesreči izgubili svoja mlada življenja. Pri reševanju ponesrečenih je tedaj prvič sodeloval prvi slovenski helikopter, AB 47J-2A z oznako YU-HAK, imenovan tudi "Burduš". Ta dan štejemo za začetek helikopterskega reševanja v gorah v Sloveniji.

Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) je februarja 2018 v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani (SPM) praznovala 50-letni jubilej reševanja s pomočjo helikopterja v gorah v Sloveniji. Gre za velik, pomemben jubilej, s katerim se do sedaj lahko pohvalijo le alpske države Avstrija, Francija, Italija, Švica in Nemčija in na katerega smo Slovenci (poleg stote obletnice ustanovitve Gorske reševalne službe Slovenije, leta 2012) lahko upravičeno zelo ponosni.

Ko danes v medijih gledamo in beremo o uspešnih reševanjih s pomočjo helikopterja v gorah in o delu službe HNMP (helikopterske nujne medicinske pomoči) v Sloveniji, se nam zdi vse to samo po sebi umevno. Malo ljudi pa ve, koliko dela, truda in entuziazma je bilo vloženega v teh 50 letih v razvoj tega načina reševanja v Sloveniji. Razvoj pa je, na žalost, med reševalci in drugimi sodelavci terjal tudi človeške žrtve! Generacija, ki je sodelovala pri začetkih tega pionirskega dela, je danes stara večinoma več kot 75 let. Veliko jih žal tudi ni več med nami. Takratnih prizadevanj za razvoj tega reševanja in dogodkov v teh letih, se morda spomnimo samo še ob kakšnih obletnicah oziroma srečanjih.

V želji, da vsaj del dolgoletnega dela in razvoja reševanja s pomočjo helikopterja v slovenskih gorah ne bi utonil v pozabo, sta se Vasja Žemva in eden od pionirjev reševanja s pomočjo helikopterja v Sloveniji, gorski reševalec Emil Herlec - Milč iz Kranja, odločila, da poskušata zbrati vsaj del teh dogodkov in spominov in jih leta 2018, ob 50 obletnici reševanja s pomočjo helikopterja v gorah v Sloveniji, po možnosti objaviti v knjižni obliki. Gre tudi za delček zgodovine slovenskega planinstva in naroda.

Na splošno, predvsem pa iz prvih 30 let razvoja (1968-1998) helikopterskega reševanja v Sloveniji, se je ohranilo izredno malo pisnega in slikovnega gradiva (večino ga je ohranil Herlec). Zato sta se odločila, da prav temu obdobju posvetita vso pozornost! Zbiranje gradiva in pisanje knjige je trajalo od septembra 2015 do avgusta 2018. V knjigi jima je uspelo predstaviti vse pomembne dogodke iz pionirskih časov razvoja helikopterskega reševanja v Sloveniji. Spomin na te dogodke pa se z leti izgublja in če ni dokumentiran, sčasoma pade v pozabo!

Knjiga je namenjena gorskim reševalcem letalcem GRZS.

URSZR se zahvaljujemo za finančno pomoč pri tiskanju knjige.

Zahvaljujemo se Vasji Žemva in Emilu Herlecu - Milču za pisno ohranitev pionirskega dela razvoja helikopterskega reševanja.

 

Projekt Otroci se učijo pomagati

Tri reševalne službe v Evropi, dve največji službi HNMP: švicarska REGA in nemška DRF in ena gorska reševalna služba: GRZS - izvajajo projekte učenja nudenja prve pomoči in ukrepanja ob nesrečah, za otroke.
Zgodi se, da otroci pridejo z igre domov z večjimi ali manjšimi praskami in drugimi poškodbami. Reakcije odraslih so pri tem zelo različne, velikokrat segajo od popolne nemoči in neznanja, celo do panike. Pri tem pa lahko otroci sami pripomorejo k rešitvi. Otroci bi radi pomagali, toda večinoma se od odraslih v takih situacijah naučijo "gledati stran" in ne, pravilnega ravnanja.
»S projektom Otroci se učijo pomagati, želimo prav to spremeniti in otroke naučiti kako se odzvati v tovrstnih primerih. Želimo da prva pomoč za njih postane nekaj samo po sebi umevnega, saj bodo to nesli s sabo v "odraslo življenje"«, razlaga Vasja Žemva, vodja projekta Otroci se učijo pomagati pri GRZS in ustanovni član organizacije EURAMI (Evropski letalsko-medicinski inštitut).

Skupaj smo v projektu Otroci se učijo pomagati, od septembra 2012 do junija 2016:

  • obiskali 47 osnovnih in podružničnih šol, vrtcev in pediatrični oddelek SB Jesenice
  • kar je skupno 145 razredov in oddelkov
  • katerih 3288 učencev oziroma otrok se je udeležilo 148 delavnic Otroci se učijo pomagati in prejelo slikanico Otroci se učijo pomagati,
  • trak in diplomo Znam pomagati, učenci 2. razredov v prvi fazi projekta (2012 do 2013) pa še komplet prve pomoči i
  • 16 študentk 2. in 3.letnika, oziroma absolventk Fakultete za zdravstvo Angele Boškin, Jesenice (FZJ) je sodelovalo v projektu kot moderatorke delavnic
  • kot mentorici študentk v projektu sta sodelovali tudi 2 predavateljici FZJ
  • s kombijem URSZR je ekipa projekta skupaj prevozila 11.346 kilometrov

Operativno je projekt izvajala GRZS v sodelovanju s FZJ in URSZR.

Tovarna zdravil LEK d.d., član skupine Sandoz (2012-2013) in Zavarovalnica Triglav d.d. (2015-2016) sta do sedaj finančno podprli projekt.

Zahvala Vasji Žemva, Marku Jeretina, študentkam in predavateljicama FZJ pri izvedbi projekta. Za prevoze s kombijem pa se zahvaljujemo URSZR.


Jubilejni znak 50 let helikopterskega reševanja v Sloveniji

Leta 2015 smo se na GRZS odločili, da bomo izdelali jubilejno značko reševalcev-letalcev ob 50.obletnici reševanja s pomočjo helikopterja v gorah v Sloveniji. Finančnih sredstev za realizacijo projekta nismo imeli. S pomočjo sponzorjev smo uspeli zbrati sredstva za izdelavo. Znak je bil skupaj z zahvalo ob 50. obletnici reševanja s pomočjo helikopterja v gorah v Sloveniji, dne 24. februarja 2018 na osrednji prireditvi v SPM, podeljen organizacijam in posameznikom s katerimi GRZS sodeluje pri helikopterskem reševanju.

Znak je službeni znak gorskih reševalcev letalcev GRZS.

Za finančno pomoč se zahvaljujemo: Petrolu d.d., Pozavarovalnici SAVA d.d, Elektru Ljubljana d.d, Občini Kranjska Gora, Občini Jezersko, Občini Tržič, Arrivi d.o.o., Zavarovalnici Triglav d.d. (planinskemu društvu) in Janezu Škrubeju.

Vodja projekta za izdelavo znaka je bil Vasja Žemva. Za vloženo delo se mu zahvaljujemo

Fotogalerija

Avtor/ica: GRZS arhiv

Knjiga 50 let helikopterskega reševanja v gorah Slovenije 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020