Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 23. april 2018, ogledov: 10372

ICAR delavnica za vodnike lavinskih psov Passo Rolle

Podkomisija za lavinske pse pri Lavinski komisiji ICAR, je v sodelovanju z Guardia di finanza v dneh od 10. do 14.aprila v italijanskih Dolomitih, na prelazu Passo Rolle organizirala trening za imenjavo izkušenj pri delu z lavinskimi psi za vse članice ICAR.
Delavnice sva se udeležila VRP Marko Petek, DGRS Kamnik z 18 mesečno Lili in inštruktor VRP Grega Brajnik, DGRS Radovljica z 11 mesečno Evi.

Delovišča in bivanje je bilo organizirano v tehničnem trening centru za gorsko reševanje Passo Rolle Guardia di Finanza, ki je izpostava Guardia di Finanza Scuole Alpina iz Predazza. Vsa organizacijo na deloviščih ter vsa druga priprava je bila na strani zaposlenih v kasarni. Delovišča so bila pripravljena že pred našim prihodom in tako se je delo lahko takoj začelo. Pripravili so 6 delovišč in kasneje še eno dodatno za mlade pse s katerimi se je ukvarjal sam Marcel Maier, predsednik Podkomisije za pse ICAR. Snežne luknje so pripravili z pomočjo ratrakov in posebnih napihljivih balonov katere zakopljejo v sneg in prekrijejo s pomočjo ratrakov. Kasneje zrak iz balonov spustijo. To pripravo močno olajša in okrog lukenj ni veliko človeškega vonja le vonj markiranta.
Eno delovišče je bilo opremljeno z plastično cevjo, ki so jo poimenovali »Cilinder«. Gre za navadno plastično cev premera 80cm zakopano približno 1,5 do 2m globoko. Markirant gre v cev in vse skupaj prekrijejo s snegom s pomočjo ratraka. Namen trening je iskanja globoko zasutih v plazu.

Inštruktorji GDF so bili zelo prilagodljivi in so ustregli našim željam glede treningov. Edini problem je bila včasih komunikacija, vendar se je na koncu vedno vse rešilo saj smo inštruktorji in vsi udeleženci zjutraj in zvečer imeli »breifing« za vsak dan posebaj. Četrkov večer je bil namenjen predavanju prof.Silvane Diverio iz Univerze v Benetkah o raziskavi kako ugotoviti mejne faktorje, ki vplivajo na stres lavinskih psov, kateri posledično vodijo k napakam v reševalnih akcijah.

Prisotnih je bilo 45 vodnikov iz držav, članic ICAR, razporedili so nas v 5 skupin. Člane, inštruktorje in delovišča so menjali vsak dan. Urnik je bil kar napet tako da smo imeli res intenziven tečaj za konec sezone.

Obisk delavnice je bil vsekakor pozitiven, psa sta delala na deloviščih v realnih razmerah in realnih dimenzijah, zaradi slabega vremena tudi v precej zahtevnih razmerah in sta, glede na mladost, pridobila dragocene izkušnje. Spoznali smo sistem šolanja, ki ga uporabljajo Švicarji, med pogovorom z ostalimi vodniki, smo izmenjali izkušnje, načini šolanja, načini letnih preizkusov kakršne uporabljajo v drugih državah. Z vodniki, predvsem iz bližnjih držav, Slovaške, Češke, Romunije smo se dogovorili, da si v prihodnje izmenjamo vabila za lokalne lavinske tečaje, kot to že prakticiramo z Avstrijo, Italijo in Hrvaško.

Pripravila:
Grega Brajnik, DGRS Radovljica, inštruktor VRP
Marko Petek, DGRS Kamnik, VRP

Fotogalerija

Avtor/ica: Grega Brajnik, Marko Petek

ICAR delavnica za vodnike lavinskih psov Passo Rolle 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2019