Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 13. marec 2017, ogledov: 5324

Vodniki lavinjskih psov tudi letos obiskali Innerkrems

Kot vsako leto smo tudi letos prejeli vabilo od avstrijskih kolegov, vodnikov lavinskih psov, na tečaj za lavinske pse v Innerkrems, ki je potekal od 3. do 9. marca 2017. Kljub majhnim količinam snega, ki nekoliko ovirajo delo na snegu, smo trije vodniki iz Slovenije Matjaž Rakušček s Popy, Matej Špeh z Juno in Marko Petek z Inti sprejeli povabilo.
Naši sosedje so spet pripravili odličen tečaj s tremi različnimo poligoni za iskanje zasutih v plazu. Enega naredijo tik ob penzionu kjer smo nastanje za druga dva pa se je potrebno vzpeti dobrih 600 vm na planino BlutigeAlm. Za naše pse je seveda to dober trening, ker pri nas žal nimamo takih pogojev.
Na leto imajo naši sosedje nekje desetkrat več reševalnih akcij z zasutim v plazu. Struktura njihovih gora, kopasti vrhovi, omogočajo veliko več možnosti za turno smuko in s tem tudi več potencialne nevarnosti za plaz. To zimo so s snegom prav tako skopi kot mi vendar so nam napihani zameti in nekaj novega snega pripravili prav solidne pogoje za trening.
Tečaj je vseboval delo na terenu skupaj s predavanji iz prve pomoči, veterine, nevarnosti, delo na plazu itd. vse na temo iskanja zasutih v plazu. Kot zanimiv podatek navajam, da so v času tečaja naši kolegi imeli dve intervencije v plazu kar je povprečno število zabeleženih akcij pri nas na leto.
Kljub muhastemu in vetrovnemu vremenu smo naredil kar lepo število dobrih treningov in delili izkušnje z našimi gostitelji, kolegi iz Poljske, Hrvaške in Južne Tirolske.

Poročilo pripravil:
Marko Petek

Fotogalerija

Avtor/ica: Marko Petek

Vodniki lavinjskih psov tudi letos obiskali Innerkrems 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020