Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, četrtek, 2. marec 2017, ogledov: 8562

6. tekmovanje v vožnji AKIA čolna na vlečnici v Mojstrani

Zmaga v Bohinj, nosila v Sarajevo
V tekmovanju z AKIA čolni so se presenetljivo odlično odrezali gostje z Balkana.
Dolgo je znano, da slovenski gorski reševalci pomagajo tudi izven okvira matične države, a kdaj pa kdaj na svoj teren povabijo učence na preizkus znanja.
Tokratni veleslalomsko tekmovanje dvojic v vožnji z reševalnim čolnom AKIA v Mojstrani so popestrili sestavi gorskih reševalcev iz Sarajeva in Hrvaške, vsega skupaj pa se je poleg štirih gostujočih dvojic na štartno listo pri organizatorju, načelniku GRS Mojstrana Jožetu Martinjaku prijavilo še 45 slovenskih ekip. Največ dvojic je na tekmovanje prijavil načelnik postaje GRS Ljubljana Branko Žorž, kar devet posadk, ki so s konkurenti vred pred seboj imele zahtevno nalogo: popeljati poln reševalni čoln, v njem je bila teža odrasle osebe, po označeni progi v nočnih pogojih. Zmago sta odnesla v bohinjski konec Timotej Žvegelj in Janez Cvetek iz GRS Bohinj, od določenega srednjega časa sta odstopala manj kot pol sekunde, za njim je sledila mešana ekipa GRS Jezersko in GRS Mojstrana, presenetljivo tretje mesto pa je dosegla dvojica postaje GSS Sarajevo.
Po svečani podelitvi nagrad najboljšim smo bili priča še eni dobrodelni potezi naših gorskih reševalcev. Ker se njihovi kolegi v Bosni srečujejo s pomanjkanjem ustrezne opreme, je načelnik GRS Ljubljana Žorž načelniku postaje GSS Sarajevo - Novi grad Fahrudinu Dobrači izročil v uporabo posebna gorska reševalna nosila Mariner. »Težko vam opišem naše veselje ob tako izjemni gesti ljubljanskih gorskih reševalcev. Vendar se bo sodelovanje prestolnice Slovenije z glavnim mestom Bosne na področju gorskega reševanja nadaljevalo, saj bomo slovenske gorske reševalce povabili pomladi k nam, ob tem pa jih poprosili, naj nam iz zakladnice njihovih izkušenj posredujejo znanje o delovanju v gorskem svetu, o urbanem reševanju z višin, predvsem pa o pravilnem rokovanju z opremo,« je dejal Dobrača in sklenil: »Želimo se učiti od najboljših, kar slovenski gorski reševalci vsekakor so.«

Rezultati


AKIA_1_2017

Smučanje z AKIA čolnom je zahtevna disciplina za najbolj izkušene. (Foto: Boštjan Fon)

AKIA_2_2017

Vodja tekmovanja Jože Martinjak (levo) je podelil nagrado za prvo mesto dvojici iz GRS Bohinj. (Foto: Boštjan Fon)


AKIA_3_2017

Ljubljanski in bosanski gorski reševalci bodo sodelovali v prihodnosti. (Foto: Boštjan Fon)


AKIA_4_2017

Načelnik postaje GRS Ljubljana Branko Žorž in predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik (na desni) sta izročila gorska nosila mariner bosanskim reševalcem. (Foto: Boštjan Fon)

Zapisal: Boštjan Fon 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020