Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, četrtek, 26. januar 2017, ogledov: 6515

Dan varstva pred snežnimi plazovi 2017 - GRS Koroške

Dne 21.1.2017 je potekal Dan varstva pred snežnimi plazovi v Grohotu pod pokroviteljstvom društva GRS Koroške. Usposabljanja se je udeležilo 40 udeležencev med katerimi so bili alpinisti, planinci in tudi policisti. Z usposabljanjem smo pričeli ob 08.30 uri in ga končali ob 14.00 uri.
Po kratkem uvodu načelnika GRS Koroške in predstavitve programa je sledilo teoretično predavanje na temo nevarnosti v gorah v zimskih razmerah in predavanje s prve pomoči. Prvo točko predavanja je imel inštruktor GRS Koroške Karli Ritonja, v drugem delu pa so slušatelji prisluhnili prvi pomoči z dr. Jurijem Gorjancem. Ob 10.15 uri smo se vsi odpravili na posamezne točke, katere so bile v okolici koče na Grohotu. Na posameznih točkah so bile naslednje teme.
Na prvi točki je bil prerez snežne odeje, preizkus stabilnosti snežne ode in tovariška pomoč katero je predaval in tudi praktično pokazal inštruktor GRS Koroške Iztok Mencinger.
Drugo točko je vodil inštruktor GRS Koroške Blaž Penec. Udeleženci so se seznanili z nevarnostmi v gorah v zimskem času, pravilni uporabi derez in cepina ter prečenju nevarnih pobočij.
Tretja točka je bila uporaba lavinskih žoln, katero je predstavil in tudi praktično izvedel inštruktor GRS Koroške Milan Plesec.
Četrta točka je bila prva pomoč. Dr. Jurij Gorjanc in Bojan Krznar sta udeležencem predstavila kako najboljše pomagati zasutemu v snežnem plazu in kako nuditi prvo pomoč podhlajenemu.
Vsi udeleženci so bili zelo zadovoljni z navedenim usposabljanjem. Z zadovoljstvom so odšli v dolino saj so obnovili določena znanja in se naučili tudi nekaj novega. Društvo GRS Koroške bo nadaljevalo s takšnimi preventivnimi usposabljanji , saj tako pripomoremo k večji varnosti v gorah in zmanjšanju števila nesreč.

Besedilo: načelnik GRS Koroške Hubert ENCI
Foto : Ivan Gradišnik

lavinski_dan_2_2017  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020