Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , ponedeljek, 30. september 2013, ogledov: 12401

Uspešno zaključeni izpiti za nove člane GRZS

Na Virnikovi planini smo ta vikend zaključili z izpiti za letošnje nove člane GRZS, ki so tako končali najmanj triletno usposabljanje za Slovenske gorske reševalce.
Izpiti so potekali pod vodstvom Komisije za reševalno tehniko ter se jih je udeležilo 29 pripravnikov. Osemindvajset jih je uspešno opravilo, enega pa čaka še »popravni izpit« za katerega verjamemo, da ga bo uspešno opravil.

20130928_grzs_krt_izpiti_virnikova_planina_010

Veseli smo lahko, da je GRZS s tem pridobila nove člane, ki so pripravljeni "pomagati vsem, ki so potrebni pomoči" v gorah ali po ostalem težko prehodnem terenu v Sloveniji in upamo, da bodo imeli čim manj dela. Zaradi odlične telesne in učne pripravljenosti lahko pohvalimo kar celotno generacijo saj nam je bilo delo z njimi v veselje - tudi zato ker kljub dvigu zahtevnosti izpitov niso popustili. Prva generacija »novih izpitov« je tako pokazala voljo do dela, nov kvaliteten kader, ki ve kaj je njegova naloga in vloga ter zna poskrbeti zase, svoje soreševalce in ponesrečence.

Zaradi slabe vremenske napovedi smo bili prisiljeni izvesti večino učnih postaj v soboto, nedeljsko slabo vreme pa je pregnalo tudi poizkus prve skupinske fotografije celotne generacije novih gorskih reševalcev. Očitno bomo s fotografskih arhivom vseh udeležencev pričeli naslednje leto z novo generacijo.

 

20130928_grzs_krt_izpiti_virnikova_planina_013

Tako usklajevalni seminar, kot izpiti, so potekali v novem centru za usposabljanje GRZS na Virnikovi planini, kjer se je uredil poligon, ki bo čez čas postal pravi učni center. Tukaj gre vsa pohvala vodstvu GRZS, ter tudi vsem reševalcem, ki so pustili svoj pečat pri prenovi stavbe in ureditvi okolice, ter vanj vložili veliko ur prostovoljnega dela. Zahvala tudi URSZR in občini Jezersko, ter lastniku zemljišča za vso podporo na katero računamo še v prihodnje.

Delo je potekalo po učnih postajah, kjer so kandidati morali pokazati znanje iz vrvnih manevrov, alpinistične tehnike, reševanju padalca z drevesa, gibanjem po vrvni ograji, pripravi tirolske žičnice in uporabi tipiziranih reševalnih pripomočkov, poleg tega pa še znanja za organizacije GRZS in Civilne zaščite, radijskih zvez, zgodovine ...

Vsi manevri so potekali v realnih okoliščinah, na višini in pod obremenitvijo.

 

S tem je Komisija za reševalno tehniko pri GRZS, pod vodstvom Braneta Žorža, zaključila z usposabljanji ter tudi dosegla cilj, ki si ga je zastavila ob mandatu - dvig kvalitete znanja vseh bodočih reševalcev, ki se usposabljajo pod vodstvom inštruktorjev v društvih. Nadaljnega dela in idej pa je še veliko.

Člani izpitne komisije: Darko Bernik, Janez Žnidar, Sašo Rožič, Primož Štamcar, Janez Primožič, Aleš Kovač, Jože Celestina, Iztok Arnol, , Tadej Mrak, Slavko Rožič, Klemen Volontar, Robert Kovač, Brane Žorž in Matjaž Šerkezi.

Teorija:
- Dušan Polajnar (organizacija GRZS, zgodovina GRZS)
- Damjan Gašperin, Milan Golobinek in Primož Rožič (radijske zveze)

Vsem novim reševalcem čestitamo ter jim želimo varno pot v gorah, preudarnost in čim manj dela.

Besedilo: Matjaž Šerkezi
Fotografije: Brane Žorž in Matjaž Šerkezi

Fotogalerija

Avtor/ica: Brane Žorž in Matjaž Šerkezi

Uspešno zaključeni izpiti za nove člane GRZS

Na Virnikovi planini smo ta vikend zaključili z izpiti za letošnje nove člane GRZS, ki so tako končali najmanj triletno usposabljanje za Slovenske gorske reševalce. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020