Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , nedelja, 1. september 2013, ogledov: 9253

Reševanju je znova botrovala neizkušenost

31. 8. 2013, 18:58: Nesreče v gorah
Ob 19.30 sta se na Skuti v občini Kamnik planinca zaplezala v steni. Rešili so ju reševalci GRS Kamnik in dežurne ekipe GRS z Brnika s helikopterjem SV.

V letošnjem letu smo priča kar nekaterim tovrstnim reševalnim intervencijam, kjer je botrovala predvsem neizkušenost navez, ki po neformalnih pravilih alpinističnih odsekov sploh ne bi smeli plezati skupaj.
Gre za naveze mlajših alpinističnih pripravnikov ali pa v še slabši kombinaciji, tečajnik - mlajši pripravnik. Na srečo so se vse končale srečno, so pa v veliko nevarnost spravile predvsem reševalce, vključno s helikoptersko enoto.

Najpogostejše napake, ki so jih storili:
- Izbrali so si cilje katerim so nedorasli (predolga smer, previsoka kompleksna ocena, zahtevna orientacija ...).
- V smer so vstopili prepozno (ob 9. uri ali pa še kasneje).
"Smrtna" kombinacija za plezanje (tečajnik - mlajši/starejši pripravnik) - praktično brez ali pa z zelo malo izkušenj. Tukaj še enkrat poudarjamo, da je za resne plezalne cilje potrebna zadostna mera izkušenosti in kilometrine, ki si jo lahko pridobijo s pomočjo alpinistov in alpinističnih inštruktorjev.
- Na turo so se podali brez obvezne opreme, ki bi morala biti v vsakem nahrbtniku ne glede na turo: čelna svetilka, bivak vreča, alu-folija, železna rezerva, kapa, rokavice ...

O tem smo že večkrat pisali. Prav tako GRZS in PZS redno objavljata preventivne članke na to temo, ki očitno še ne dosežejo vseh ciljnih skupin ali pa naletijo zgolj na gluha ušesa in ignoranco.

Opažamo tudi, da so vse naveze prepozno poklicale na pomoč. Takrat, ko praktično ni bilo več rešitve. Tudi včerajšnja intervencija je bila uspešna zgolj zaradi dobre dežurne helikopterske ekipe, ki je poletela kljub bližajoči se noči. Nasprotno bi se zaključila klasično, ki bi trajala vse do jutra in po nepotrebnem k nevarnosti izpostavila večje število reševalcev.

Reševalci ponovno opozarjamo, da obstaja možnost, da se poleg vseh subjektivnih napak, ki so jih storile naveze, lahko zgodi, da se znajdejo še v območju, ki ni pokrito s telefonskim signalom. 

V takšnem primeru bi bila situacija popolnoma drugačna - pri včerajšnjem, bi se lahko končala s tragičnimi posledicami (plezalca sta bila brez osnovne opreme za bivak, temperature ponoči pa so okrog 3 st. C in če dodamo še veliko vlažnost in neizkušenost, ki v večini primerov pripelje do tega, da se človek "uda v usodo" ...).

Fantje in dekleta, pamet v roke.

Besedilo: Franc Miš, Jernej Lanišek in Matjaž Šerkezi
Fotografije so simbolne.
Video: Katja Pančur


Povezava: http://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=572

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020