Medijsko središče

26. 6. 2023

Sporočilo za javnost: V visokogorju je še vedno veliko snega

V zadnjem času gorski reševalci GRZS beležimo več reševanj zaradi neprimerne opreme, ki se pokaže kot velika težava predvsem takrat, ko pohodnike presenetijo snežišča. Za prečenje snežišč je nujno potrebna in obvezna zimska oprema: cepin in dereze, ki ju je treba znati tudi uporabljati.

V letošnjem letu beležimo sicer nekaj manj nesreč v primerjavi z enakim obdobjem lani, kar je posledica slabšega vremena v mesecu maju in juniju. So pa vzroki zadnjih junijskih reševanj, v katerih rešujemo predvsem tuje državljane, neprimerna oprema, slaba priprava na turo, bolezenska stanja in slabše psihofizične sposobnosti.

Gorski reševalci zato ponovno opozarjamo, da je v visokogorju še vedno sneg. Na severnih (osojnih) straneh so razmere lahko še povsem zimske, tudi na prisojnih straneh je ponekod še vedno potrebno prečiti snežišča, zato je za visokogorje nujno potrebna zimska oprema ter znanje in izkušnje, kako se varno gibati v gorah v zimskih razmerah. To predstavlja nevarnost predvsem za tiste, ki bodo kljub poletnim temperaturam v dolini pozabili na opremo (dereze, cepin), zato vse obiskovalce gora opozarjamo, da posebno pozornost namenijo dobri pripravi na turo. O turi zberite čim več informacij: zahtevnost poti, trajanje ture in odprtost planinskih koč ob poti. Vremenske razmere preverite na več spletnih straneh, v nahrbtniku, pa kljub poletni vročini, nikoli ne sme manjkati topel kos oblačila, kapa, rokavice, svetilka, čelada in telefon s polno baterijo in zimska oprema, če se odpravljate visoko v gore. Zaradi nestanovitnega vremena in poletnih neviht se je v hribe treba odpraviti dovolj zgodaj zjutraj.

Gorski reševalci opozarjamo na razmere v gorah zato, da bi se obiskovalci gora na turo odpravili dobro pripravljeni in bi s tem močno zmanjšali tveganje za nesrečo. Vsak, ki na turi vseeno naleti na resne težave ali se mu zgodi nesreča, pa naj takoj pokliče 112.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI