Medijsko središče

4. 11. 2019

Avtor: GRZS

Nova intervencijska vozila Gorske reševalne službe

Večja prepoznavnost turistično zanimivih lepot Slovenije v slovenski gorski svet privablja vedno več domačih in tujih ljubiteljev gora. Temu primerno se veča število gorskih nesreč. V zadnjih petih letih se je število nesreč v gorah, povečalo kar za 40 %.

Za ponesrečene ljudi v gorah, čas neusmiljeno odloča o obstoju človeškega življenja, zato je zelo pomembno, da vrhunsko usposobljeni in tudi odlično opremljeni gorski reševalci, kar najhitreje prispejo do ponesrečenca, mu nudijo prvo pomoč in ga v najkrajšem možnem času predajo v nadaljnjo zdravniško oskrbo. Pri tem ne smemo pozabiti, da je reševanje v gorah nevarno tudi za same reševalce, ki s svojim nesebičnim poslanstvom, velikokrat tvegajo svoja življenja, zato je vrhunska usposobljenost in vrhunska oprema ključna, za hitro reševanje in oskrbo ponesrečenca ter tudi za varnost ponesrečencev in reševalcev samih.

Plod trdega dela in dobrega sodelovanja med Ministrstvom za obrambo, Upravo za zaščito in reševanje RS ter Gorsko reševalno zvezo, so tri nova intervencijska vozila znamke Toyota Hilux, ki jih bodo pri reševanju v gorah uporabljale GRS Celje, GRS Kranjska Gora in GRS Tržič. Za gorsko reševanje so ta nova vozila zelo pomembna pridobitev, saj bodo odločilno prispevala k hitrejši in kvalitetnejši oskrbi ponesrečenca in s tem pomembno izboljšala možnost preživetja v zahtevnih okoliščinah, kot so gorske nesreče.

Slavnostna predaja novih intervencijskih vozil bo danes, 4. 11. 2019, ob 13:00 uri, na sedežu Gorske reševalne zveze Slovenije, na Bleiweisovi 34, v Kranju.

Če opazite, da helikopter počasi leti sem in tja ob pobočju ali počasi sledi na primer planinski poti, zelo verjetno išče kraj nesreče. Če se vam pri tem helikopter dovolj približa (približno do sto metrov), lahko pomagate na preprost način. Če zanesljivo veste, kje so tisti, ki potrebujejo pomoč, je zelo dobrodošlo, da z rokami (in po možnosti še s pohodnimi palicami ali kakim drugim podolgovatim predmetom) kažete v smer nesreče. Če pomoč potrebujete sami ali kdo v vaši neposredni bližini, se obrnite proti helikopterju in dvignite obe roki, iztegnjeni in nekoliko razmaknjeni; to je mednarodno znamenje za »YES« in pomeni: »Da, potrebujemo pomoč.« Če ne, z znamenjem »NE«, to je z eno roko iztegnjeno poševno navzgor in drugo poševno navzdol, sporočite posadki, da ne potrebujete pomoči oz. vam ni znano, da bi kdo v bližnji okolici potreboval pomoč. To še posebno velja, kadar počivate oziroma mirujete. Navdušeno mahanje in pozdravljanje helikopterja je sicer zelo prijazno, kadar pa iščemo ponesrečenca, nas žal lahko zavede.

Za dodatne vprašanja smo vam na voljo na e-naslovu: katarina.janjic@grzs.si

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI