Novice
Novica

7. 2. 2022 / GRS Jesenice

Avtor: Miha Novak

Zimska vaja GRS Jesenice

Za gorske reševalce je usposabljanje nujno potrebno. Z njim vzdržujemo timski duh in obnavljamo znanje, ki ga ob posredovanjih nujno potrebujemo.

Na lepo sončno soboto smo se člani GRS Jesenice ob 7. uri zbrali na naši postaji. Dobili smo obvestilo, da je pohodnik zdrsnil med Belsko planino in Pustim Rovtom. Poškodovani nam je javil koordinate, kje se nahaja.

S pomočjo aplikacij Alpdiris, Locus maps in GPS-a, smo locirali, kje se poškodovani pohodnik nahaja. Regijski center nam je ob najavi dodelil prost delovni kanal za komunikacijo. V društveno vozilo smo dali opremo, ki jo potrebujemo za klasični transport ponesrečenca. Potem smo se odpeljali do Križevcev. Tam je prva skupina 4 reševalcev opravila takojšnji test lavinskih žoln in z nujno opremo za prvo pomoč ter zdravnikom krenila proti poškodovani osebi. Ostali reševalci smo se ‘‘vprežili’’ z vso ostalo opremo, ki jo potrebujemo za klasični transport v dolino.

Pred našim odhodom smo seveda tudi mi opravili kontrolo delovanja lavinskih žoln. Med samo hojo naše skupine proti mestu nesreče, je prva skupina štirih reševalcev z zdravnikom že prišla do mesta nesreče in nam sporočila kraj nesreče.

Ponesrečenca s hudimi poškodbami smo oskrbeli, ga položili v vakuumsko blazino. Pripravili smo sidrišča in vrvi za štafetni spust. Poškodovanca smo z vakuumsko blazino položili na nosila UT 2000 in ga po grapi 300 m spustili do ceste.

Sledila je analiza, kjer smo se malo pogovorili o poteku vaje. Potem smo pospravili opremo in odšli na kosilo v dom Pristava.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI