Novice
novica

7. 2. 2022 / GRS Jesenice

Avtor: Miha Novak

Zimska vaja GRS Jesenice

Za gorske reševalce je usposabljanje nujno potrebno. Z njim vzdržujemo timski duh in obnavljamo znanje, ki ga ob posredovanjih nujno potrebujemo.

Na lepo sončno soboto smo se člani GRS Jesenice ob 7 uri zbrali na naši postaji. Dobili smo obvestilo, da je pohodnik zdrsnil med Belsko planino in Pustim Rovtom. Poškodovani nam je javil koordinate, kje se nahaja.

S pomočjo aplikacij Alpdiris, Locus maps in GPS- a, smo locirali, kje se poškodovani pohodnik nahaja. Regijski center nam je ob najavi dodelil prost delovni kanal za komunikacijo. V društveno vozilo smo dali opremo, ki jo potrebujemo za klasični transport ponesrečenca. Potem smo se odpeljali do Križevcev. Tam je prva skupina 4 reševalcev opravila takojšnji test lavinskih žoln in z nujno opremo za prvo pomoč ter zdravnikom krenila proti poškodovani osebi. Ostali reševalci smo se ‘‘vprežili’’ z vso ostalo opremo, ki jo potrebujemo za klasični transport v dolino.

Pred našim odhodom smo seveda tudi mi opravili kontrolo delovanja lavinskih žoln. Med samo hojo naše skupine proti mestu nesreče, je prva skupina štirih reševalcev z zdravnikom že prišla do mesta nesreče in nam sporočila kraj nesreče.

Ponesrečenca s hudimi poškodbami smo oskrbeli, ga položili v vakumsko blazino. Pripravili smo sidrišča in vrvi za štafetni spust. Poškodovanca smo z vakuumsko blazino položili na nosila UT 2000 in ga po grapi 300m spustili do ceste.

Sledila je analiza, kjer smo se malo pogovorili o poteku vaje. Potem smo pospravili opremo in odšli na kosilo v dom Pristava.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI