Novice
Reševalne akcije

8. 1. 2021 / GRS Tolmin

Avtor: Miljko Lesjak

Reševanje turnega smučanja s Krna

Na pobočju Krna so se pred dnevi že sprožili veliki plazovi, med tednom pa je sneženje navrglo novo količino nesprijetega snega in s tem poslabšalo že tako nestabilno snežno odejo.

V petek, 08.01.2021 popoldne se je 30. letni slovenski državljan s turnimi smučmi nameraval povzpeti na Krn. Med prečenjem zasneženih pobočij v smeri Kožljaka, na višini okoli 1600 m, je sprožil več klož. Zaradi velike nevarnosti nadaljnjega plazenja je z vzponom prekinil, poklical GRS in zaprosil za pomoč.

V reševanje se je takoj odzvalo 12 reševalcev GRS Tolmin in posadka helikopterja SV z ekipo HNMP, ki se ji je na pristajališču v Tolminu pridružil še reševalec letalec. Nepoškodovanega turnega smučarja so z elektromotornim vitlom dvignili iz nevarnega terena in ga pripeljali do planine Kuhinja, kjer so že čakali reševalci s terenskim vozilom za primer klasičnega reševanja.

Čeprav je pogled na debelo zasnežena pobočja gora izredno vabljiv, pa vse turne smučarje in ostale obiskovalce gora opozarjamo, da je nevarnost plazov zelo velika. Če pa kljub temu nameravajo na turo, naj dobro preučijo razmere na terenu in za vzpon izberejo pobočja, kjer ni nevarnosti plazov.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI