Novice
Novica
Dogodki

2. 11. 2023 / GRS Bohinj

Avtor: Robert Klančar

Reševanje: Soteska 2023 (vaja)

Dne, 21.10.2023 je bila na pobudo Civilne zaščite Občin Bled in Bohinj organizirana vaja, ki je vključevala različne enote zaščite in reševanja. Namen je bil preveriti odzivnost, opremljenost in usklajenost medsebojnega delovanja.

Predpostavka – scenarij vaje: Na območju Soteske, nad železniško progo se utrga del hribine. Pohodniki, ki so se gibali po stari, nemarkirani stezi so poškodovani, dva huje, dva lažje. Na drugi strani šofer kombija opazi dogajanje in zaradi nepazljivosti zapelje v reko Savo Bohinjko. Dva potnika izplavata, več je pogrešanih. Zaradi obsežnosti nesreče je aktivirano večje število služb: PGD Bled, Bohinjska Bela, Nomenj, Stara Fužina, Zasip, Društvo za reševanje na vodi CZ Bohinj, Društvo za podvodne dejavnosti Bled ter Društvi GRS Bohinj in GRS Radovljica. Za usklajeno delovanje vseh služb se vzpostavi štabno mesto.

Naloga gorskih reševalcev je transport, delno tudi oskrba ponesrečenih. Odločimo se za namestitev vrvne žičnice, določimo vodjo, ki je obenem vez s štabom, ter vodji obeh sidrišč. Zaradi obilnih padavin v preteklih dneh, del predvidenega scenarija odpade, Sava je močno deroča in narasla. Onemogočen je tudi prevoz reševalcev s čolnom do mesta za izdelavo pasivnega sidrišča. Za dostop zato koristimo gradbišče kolesarske steze in železniško progo. Z desnega na levi breg s »pnevmatskim topom« izstrelimo tanjšo vrvico, ki nam je v pomoč pri vleki vseh potrebnih vrvi za izdelavo žičnice. Pasivno sidrišče izdelamo na betonskem stebru železniške galerije. Na desnem bregu, visoko v bukev, ki je tik nad gladino vode, namestimo premostitvene elemente, sidrišča pa uredimo na stebričkih cestnih, zaščitnih ograj ter na platišču in vlečni kljuki terenskega vozila. S tem manevrom pridobimo na višini žičnice ter prostoru za napenjanje vrvi. Za pomoč pri montaži potrebujemo lestve, ki nam jih priskrbijo gasilske enote. Gasilci očistijo tudi grmičevje in požagajo moteče veje na bukvi.

Časovnica:

8:10 - aktiviranje GRS Bohinj – 13 članov,

8:20 - aktiviranje GRS Radovljica – 19 članov,

8:45 - pričetek izdelave žičnice,

9:47 - na desni breg prepeljana, v trikotnem sedežu, prva lažje poškodovana oseba, preverjanje povesa, dodatno napenjanje vrvi,

9:58 - na desni breg prepeljana težje poškodovana oseba, Tiromont nosila,

10:07 - je na desnem bregu, druga težje poškodovana oseba, TSL nosila,

10:15 - je na desnem bregu še zadnji, lažje poškodovani pohodnik,

10:30 - je žičnica demontirana in oprema pospravljena.

Premostitvena razdalja je bila 55 metrov. Postopki med postavljanjem žičnice in samim transportom so bili usklajeni, tekoči.

Robert Klančar, inštruktor GRS Bohinj

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI