Novice
Novica
Reševalne akcije

15. 5. 2023 / GRS Škofja Loka

Reševanje mladega bika iz tolmuna v strmi grapi

V petek, 12. maja je v naselju Davča, v občini Železniki mlad bik ponoči, potem ko naj bi se stepel z drugim bikom, podrl ogrado in odšel na potep. Na poti mu je zdrsnilo. Po strmi grapi je padel v tolmun. Lastnik ga je zjutraj našel in poklical na pomoč.

V petek, 12. maja je v naselju Davča, v občini Železniki mlad bik ponoči, potem ko naj bi se stepel z drugim bikom, podrl ogrado in odšel na potep. Na poti mu je zdrsnilo. Po strmi grapi je padel v tolmun. Lastnik ga je zjutraj našel in poklical na pomoč. Center za obveščanje Kranj je skladno z načeli Zakona pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki ureja varstvo ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter okolja pred naravnimi in drugimi nesrečami, aktiviral GRS Škofja Loka, ki so se nemudoma odzvali na pomoč.

Izmučenega in podhlajenega bika, saj je v hladni vodi tolmuna iz katere se je poskušal rešiti tudi sam, preživel že nekaj časa, so gorski reševalci s pomočjo vrvne tehnike, dvignili na suho in preprečili še hujšo podhladitev in ga s tem ohranili pri življenju. To sicer ni bila najlažja naloga, saj mladi bikec, po lastnikovih besedah, tehta več kot 400 kilogramov.

V vmesnem času se je vreme izboljšalo do te mere, da je vodja akcije GRS Škofja Loka lahko aktiviral helikopter Slovenske vojske. Na kraj nesreče je priletela posadka helikopterja Slovenske vojske in s seboj pripeljala posebno oprt za reševanje velikih živali, ki jo imamo gorski reševalci in jo uporabljamo za primere, ko je potrebno večjo žival pripraviti na varen dvig s helikopterjem. 

Gorski reševalci GRS Škofja Loka so mlademu biku namestili oprt in ga pripravili za dvig s helikopterjem. Posadka helikopterja je bika počasi in previdno dvignila iz grape na bližnjo pot od koder ga je lastnik s traktorjem odpeljal na varno v domači hlev. Bikca, ki bo verjetno potreboval kak dan ali dva da si opomore, so vsi udeleženci današnjega reševanja poimenovali ‘‘Srečko’’, saj je imel kar veliko srečo, da se je njegov potep tako srečno končal.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI