Novice
Novica
Dogodki

10. 6. 2023 / USO

Avtor: Franci Vrankar

Poslanstvo Ustanove sklad Okrešelj

Pred 26. leti je tu nad Okrešljem, v strašni nesreči izgubilo življenje pet gorskih reševalcev. Trinajst otrok je ostalo brez očeta, matere so ostale same, v skrbi za vzgojo otrok in preživetje družine. Reševalci smo vedeli, da moramo pomagati, ampak ne samo tako - trenutno, enkratno, ampak dolgoročno. Iskali smo možnost trajne pomoči, ki bi otrokom ponesrečenih reševalcev skozi vsa leta odraščanja, šolanja in študija pomagala, da krenejo na samostojno življenjsko pot.

Ustanovo sklad Okrešelj (USO) smo ob pomoči slovenske planinske javnosti, državnih organov in požrtvovalnih posameznikov, formalno ustanovili oktobra 1998. Tako letos Ustanova praznuje 25. letnico. V času od ustanovitve do danes so otroci ponesrečenih reševalcev že prišli do izobrazbe in postali samostojni. Trenutno USO štipendira še enega otroka takrat ponesrečenega gorskega reševalca. Mislili bi, da se s tem zaključuje poslanstvo Ustanove sklad Okrešelj. Ampak to seveda ni res. Gorsko reševanje je tvegano, nesreče se dogajajo tudi reševalcem. Kljub v izkušnjah, pridobljenem znanju, usposabljanjih, treningih, se nesreča lahko zgodi prav vsakemu izmed nas.

Zgodovina reševanja v slovenskih gorah o tem piše, zato se zopet spomnimo:

- leta 1942 sta se pri reševanju iz stene Rigljice smrtno ponesrečila reševalca Miran Marn in Franc Talar,leta 1975 sta se pri helikopterskem reševanju na področju Ledin smrtno ponesrečila gorska reševalca pilot Franc Štajer in dr.Gorazd Zavrnik,

  • leta 1979 se je pri helikopterskem usposabljanju na Krvavcu smrtno ponesrečil gorski reševalec Volodja Tkačev,
  • leta 1982 se je pri reševanju na Voglu smrtno ponesrečil sodelujoči reševalec miličnik Franc Zupan,
  • leta 1992 se je pri reševanju iz struge reke Tolminke smrtno smrtno ponesrečil sodelujoči reševalec policaj Jakob Ornik,
  • leta 1996 se je pri pri reševanju na Brani smrtno ponesrečil gorski reševalec Janko Plevel - Pubi,
  • leta 1997 so se pri helikopterskem usposabljanju nad Okrešljem smrtno ponesrečili gorski reševalci – Luka Karničar, Jani Kokalj, Boris Mlekuž, Mitja Brajnik in Rado Mrakič,
  • leta 2003 se je pri reševanju pod Kredarico smrtno ponesrečil gosrski reševalec Martin Čufar.

Za vsemi temi ponesrečenimi so ostale družine in otroci brez očeta, sina, brata. Zaradi takšnih dogodkov je Ustanova sklad Okrešelj smiselna in potrebna, pravzaprav nepogrešljiva za nas gorske reševalce. Saj s tem, ko ustanovo imamo, vemo, da če se nam bo kaj zgodilo, naši najbljižji ne bodo ostali sami in pozabljeni. Na USO podpiramo in tudi sodelujemo pri uresničevanju zaveze Gorske reševalne zveze Slovenije, da se vsem gorskim reševalcem, ki so se na reševanjih smrtno ponesrečili, postavi spomenik. Nam v opomin in umrlim reševalcem v večen spomin.

Čas, ki je pretekel od Okrešeljske tragedije, je USO pripeljala do razmisleka in v nadaljevanju do uveljavitve dodatnih namenov v svojem programu. Sprembe so bile potrjene na Zborih slovenskih gorskih reševalcev. V pravila ustanove smo dodali, da so do pomoči upravičeni tudi gorski reševalci, ki na reševalnih akcijah ali usposabljanjih postanejo invalidi I. in II. kategorije. V nadaljevanju pa smo dodali tudi pravilo do enkratne letne pomoči, imenovane »Miklavževo darilo«. To je namenjeno vsem mladoletnim otrokom gorskih reševalcev, ki so umrli izven organiziranih aktivnosti GRS. Takšne pomoči je bilo lani deležnih 10 otrok.

Temeljni vir tekočega financiranja delovanja USO je nalepka “podpornik GRS”. Navkljub vsej tragiki okrešeljske nesreče je iz nje vznikla pozitivna zgodba – Ustanova sklad Okrešelj. Slovenski gorski reševalci bomo plemeniti namen Ustanove še naprej skrbno negovali in upravljali ter USO predali naslednjim generacijam gorskih reševalcev.

Okrešelj, 10. 6. 2023

USTANOVA SKLAD OKREŠELJ predsednik uprave Franci Vrankar

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI