Novice
Novica

20. 3. 2023 / GRS Jesenice

Avtor: Klemen Novak

Pavel Dimitrov (1937 - 2023)

Obvestilo

Pavel je odraščal v kraju Božica na jugoslovansko-bolgarski meji, kjer je družina živela do leta 1951, ko so se priselili na Jesenice. Tu je začel hoditi v gore in plezati. Leta 1953 je postal pripravnik in čez dve leti alpinist Alpinističnega odseka pri Planinskem društvu Jesenice. Dve leti pozneje je postal tudi član Gorske reševalne službe Jesenice in leta 1964 opravil izpit za gorskega vodnika. Leta 1965 je bil izbran v himalajsko odpravo JAHO II, ki je bila druga jugoslovanska alpinistična odprava v Himalajo. Dve leti pozneje je bil tudi član odprave na Pik Lenin (7134 m).

Zapis Pavla Dimitrova: “Po nekaj letnem aktivnem plezanju sva s prijateljem sklenila preplezati novo smer. Priprave so potekale skozi vso poletno plezalno sezono. … Z rokami se preprijema po poči, nogi mu bingljata nad 500-meterskim prepadom. Z zadnjimi močmi zmore zajedo, ki jo oceniva z najtežjo stopnjo. Predno po grapi izplezava na rob stene, jo krstiva s “Kovinarsko”, saj sva oba po poklicu kovinarja.” (Velika Mojstrovka, Kovinarska smer, V/IV, 400 m, 6h, prva plezala Marko Butinar in Pavel Dimitrov, 7.9.1958)

Zapis v zborniku GRS Jesenice ob 70 letnici: “15. junija 1964 so dobili jeseniški gorski reševalci poziv za akcijo v špiku v Skalaški smeri, od koder so prihajali klici in znaki na pomoč. Ujetniki stene, sicer brez poškodb, toda podhlajeni in izčrpani, ker so že preživeli hladno in mokro noč v steni. Nad Prižnico jim je zmanjkalo klinov, niso mogli ne naprej niti nazaj in še noč jih je lovila. Zato so klicali na pomoč. Jeseniško reševalno skupino je ujela malo nad Srcem nevihta, ki je trajala nato brez prestanka 24 ur z grmenjem in treskanjem. Ob 4:00 zjutraj so prišli v Martuljek. Izkazali so se vsi reševalci, še posebno pa Pavle Dimitrov, ki je v najhujših nalivih zmogel najtežja plezalna mesta. Akcija je trajala 24 ur. “

Med letoma 1979 in 1983 je bil načelnik Gorske reševalne službe Jesenice, med letoma 1985 in 1994 je bil tudi predsednik Planinskega društva Jesenice, kjer se je izkazal kot dober gospodar in skrbnik. Pavel Dimitrov je sodeloval pri izgradnji Bivaka 4 na Rušju (AO Jesenice), pri izgradnji zavetišča na Zadnjem Voglu v Bohinjskih gorah (AO Jesenice), pri obnovi Lipovčeve koče v Martuljku (AO Jesenice), pri izgradnji zavetišča na Španovem Vrhu (GRS Jesenice), pri izgradnji helidromov (Koča na Golici, Zavetišče pod Špičkom, Vršič) in tako dalje. Pod njegovim vodstvom je bilo obnovljeno Zavetišče v Španovem Vrhu. Med največja uspeha pa si šteje sodelovanje pri izgradnji nove Koče na Golici (odprta 13.06.1984) ter posebno izgradnjo nove Erjavčeve koče na Vršiču (odprta 01.08.1993). Odprtju Koče na Golici je prisustoval tudi predsednik Republike Slovenije, gospod Milan Kučan. (Povzeto po Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice, 24.3.2020)

V svoji bogati karieri je prejel številna priznanja, nagrajen je bil z zlatim znakom Planinske zveze Slovenije in Planinske zveze Jugoslavije ter častnim znakom Gorske reševalne službe.

Pogreb Pavla Dimitrova bo v torek, 21. marca 2023, ob 13. uri na pokopališču na Breznici.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI