Novice
Reševalne akcije

15. 6. 2020 / GRS BOHINJ

Avtor: Timotej Žvegelj

Nevsakdanje reševanje – reševanje telice

V četrtek, 28. 5. 2020, so nas iz Regijskega centra za obveščanje Kranj obvestili, da je med Gorjušami in Sotesko po strmem pobočju padla telica. Ustavila se je na travnatem pomolu in po srečnem naključju preživela. Izvedeli smo, da so telico pogrešali že dva dni, našli pa so jo ta dan.

Aktivirali smo helikopter za reševanje, mi pa smo se zbrali v vojašnici na Bohinjski Beli. Ko je prišel helikopter, je pobral letalca reševalca ter se odpravil locirat ponesrečeno telico. Ko smo jo locirali, je helikopterska posadka s pomočjo vitla želela spustiti letalca reševalca do telice, vendar zaradi premočnega vetra to ni bilo mogoče. Helikopter se je vrnil na Bohinjsko Belo, kjer so nam pojasnili, da reševanje ni mogoče in s tem je bila intervencija za ta dan zaključena.

Ponovno smo bili aktivirani v petek, 12. junija. V vmesnem času so potekala dogovarjanja med različnimi službami, kako bi telico rešili, njo pa so hodili oskrbovat, ter skrbeli, da se njeno zdravstveno stanje ne bi poslabšalo. Do telice smo se odpravili reševalci GRS Bohinj, veterinar ter trije s kmetije. K njej smo se spustili s pomočjo vrvi. Tam je najmlajši s kmetije pomirjal telico in jo pripravljal na kasnejši transport, veterinar pa jo je pregledal. Podrli smo suha drevesa, da se med prihodom helikopterja ne bi polomila in pripravili prostor za namestitev vreče. Ko je bilo vse pripravljeno, je helikopterska posadka sporočila, da prihajajo s transportno mrežo. Ko so jo odložili, smo telico počasi prestavili v mrežo, veterinar pa jo je uspaval s pomočjo anestetika. Helikopter je ponovno priletel in telico v transportni mreži smo zapeli na jeklenico pod helikopterjem. Ta jo je prenesel na travnik nad nami, kjer je že čakal naš član s skupino kmetov, da so jo rešili iz mreže. Telica se je kmalu prebudila.

Po oceni veterinarja je reševalno akcijo zelo dobro preživela. Za naše društvo je to drug primer reševanja žive govedi s pomočjo helikopterja, a vseeno nekaj neobičajnega.

Foto: Borut Gogala

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI