Novice
reševalne-akcije

14. 2. 2021

Avtor: GRS Tržič

Nesreča v Storžiču, 13.2.2021

Pri reševanju je sodelovalo 24 reševalcev: gorski reševalci, vodniki lavinskih psov, združena ekipa GRZS in HNMP, ter helikopterja Slovenske vojske in Policije.

S strani Regijskega Centra za Obveščanje smo prejeli klic o snežnem plazu v Kramarjevi smeri v Storžiču. Po opravljenem klicu z očividcema je bilo ugotovljeno, da je plaz odnesel dve osebi, ki ne kažeta življenjskih znakov. Sprožili smo reševalno akcijo z aktivacijo celotnega moštva ter posadko Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku. Nekaj minut za tem je bil aktiviran tudi helikopter Policije, ki je opremljen z napravo za iskanje pogrešanih v plazu. Na kraj nesreče je odšla predhodnica, ki je štela pet članov od tega en zdravnik. Zdravnik in en reševalec sta bila s helikopterjem prepeljana do ponesrečencev. Pridružila se jima je tudi posadka HNMP. Ugotovili so, da sta ponesrečenca podlegla poškodbam.

Začeli smo s helikopterskim prevozom preminulih v dolino. Tik pred dvigom drugega ponesrečenca sta alpinista, ki sta se nahajala v zgornjih pobočjih Storžiča, sprožila snežni plaz. Ekipa, ki je bila tik pred koncem dela na kraju nesreče, je bila preko radijske postaje obveščena o ponovnem plazu. Vsi štirje so zbežali pred plazom in si rešili življenje. Med begom sta se dva reševalca poškodovala.

Drugi plaz je s seboj prinesel tudi dva alpinista. Eden je preživel s težjimi poškodbami, drugi je umrl. Sledilo je reševanje poškodovanih in prevoz preminulih. Pri reševanju je sodelovalo 24 reševalcev: gorski reševalci, vodniki lavinskih psov, združena ekipa GRZS in HNMP, ter helikopterja Slovenske vojske in Policije.

Žal smo v prvi navezi ponesrečenih izgubili izkušenega gorskega reševalca Slavka Rožiča iz Tržiča. Slavko Rožič je bil s srcem vrhunski alpinist in alpinistični inštruktor. Zadnjih deset je bil zelo aktiven v GRZS, kot predsednik Društva GRS Tržič, podpredsednik GRZS, inštruktor GRZS in član izpitne komisije za gorske reševalce. S svojim delom na področju GRZS je dvignil nivo reševalnega dela. Slavka se bomo spominjali kot nekoga, ki je stal za svojimi besedami in se hkrati izkazal kot nekdo, ki je predvsem človek dejanj. V zadnjih dneh je bila razglašena 3. stopnja plazovne nevarnosti. Usodo razmer in plazov je krojil veter, ki je razmere ponekod naključno poslabšal. Prva naveza je bila žrtev teh razmer, druga alpinista sta kljub prvi nesreči nadaljevala z vzponom in doživela nesrečo, ki je ogrozila tudi delo gorskih reševalcev.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI