Novice
Novica

19. 7. 2023

Avtor: Milan Šenk

Misli in občutki izkušenega gorskega reševalca ob zadnjih nesrečah v gorah

"Nesreča se običajno zgodi v trenutku, sledi sreča v nesreči ali pa tudi ne! Večina ponesrečenih preživi, za nekatere ni pomoči. Vsaka nesreča se zasidra v podzavest posameznika kot izkušnja, ki običajno spremeni njegovo ravnanje. Nekateri ne gredo več v hribe, drugi na različne načine poskrbijo za večjo varnost in imajo hribe še rajši. Nekatere, zelo malo jih je, se nesreča ne dotakne. Vedno se lahko vprašamo, kam spadamo?"

“Tudi sam sem imel hudo nesrečo v Severni triglavski steni. Skala me je oplazila po hrbtu in polomila vretenca. Brez gorskih reševalcev ne bi bilo tega zapisa in vsega, kar sem doživel po letu 1980.

Dogodek se je združil z mojim značajem, postati dober ali najboljši na področjih, ki mi jih je namenila mati narava. Kot alpinist sem plezal, vzdrževal kondicijo, tekmoval v različnih športih. Običajno tekmujemo za prva mesta! Na cilju se veselimo tistega, kar smo dosegli ali pa tudi ne. Vsaka reševalna akcija mi predstavlja tekmo od štarta do cilja. Opravili smo vrhunsko, če smo ponesrečenega rešili, dosegli 1. mesto.

Vendar ni vedno tako! Lahko pridemo prepozno. Iztisnili smo vse, kar je v nas: pogum, znanje, fizično moč, se izognili nevarnostim… pa smo bili prepozni. Zamudili smo trenutek, ko je srce še bilo! V nas vpije: “Bil si prepočasen! Premalo je bilo!” Nova usposabljanja, nove tekme… postajamo, hitrejši, močnejši, več tvegamo, in spet bo prišel trenutek, ko bomo prepozni!

Gorski reševalci se “hranimo” s preživelimi! Mrtvi nam pomenijo neuspeh, ki dopolnjuje uspehe in opozarja, da ne zmoremo vsega!

Ko sem bil mlajši, sem z vsem spoštovanjem opazoval starejše, ki so se še vedno trudili in dajali zgled mlajšim.

Sam sem prenehal z aktivnim reševanjem. Moje zahteve do samega sebe v reševalni akciji so veliko večje, kot v tem trenutku zmorem.

Vseeno sem našel nekaj, kjer sem lahko koristen. Pritegnile so me športne ferate. Srečavanja s plezalci v ferati mi pomenijo posebno zadovoljstvo, pomagam z nasveti, opozorili in tudi s konkretno pomočjo, če je to potrebno. Nekje moraš biti dober! Poglejte na YouTube: @milansenk, upam, da vam posnetki ogrejejo srce!

Gorski reševalci smo zakladnica večina tega, kar ohranja ponesrečenega pri življenju!

Imejte se radi, mi smo tukaj za vas, v vsem mogočem in nemogočem!

Opomba: Zadnje nesreče so razburkale mojo glavo!”

Milan Šenk

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI