Novice
Novica

22. 1. 2024

Mednarodni tečaj vodnikov reševalnih psov na Češkem

Na Češkem v Pec pod Snežkou je v organizaciji češke gorske službe od 15.1. do 19.1.2024 potekal mednarodni tečaj vodnikov reševalnih psov iz Češke, Slovaške, Poljske in Slovenije.

Iz Slovenije smo se dogodka udeležili Borut Fajfar - GRS Kranj, Matej Špeh - GRS Celje in Ana Trnkoczy - GRS Bovec. Kljub vsesplošnemu pomanjkanju snega, ga je v dneh pred pričetkom tečaja zapadlo kar nekaj. Tako je bilo na deloviščih tudi do 250 cm napihanega snega, kar je omogočalo kvalitetno delo. Iskanja so potekala v različnih vremenskih razmerah, saj so se le-te precej spreminjale, od lepega vremena, vetra, do močnega vetra s sneženjem. Po besedah gostiteljev smo prikazali odlično delo z reševalnimi psi in s tem našo visoko usposobljenost.

Skupaj smo izvedli prerez in preizkus trdnosti snežne odeje ter obnovili znanje o preobrazbi snega, izvedena pa je bila tudi simulacijska vaja reševalne akcije zasutih v plazu.

Izmenjali smo si dragocene izkušnje in pridobili nova znanja, ki nam bodo koristila pri načrtovanju in izvedbi dela v prihodnosti. Vsi udeleženci smo se strinjali, da je potrebno mednarodno sodelovanje spodbujati in vzdrževati tudi v bodoče. V februarju se bodo tako zimskega usposabljanja vodnikov reševalnih psov na Vršiču udeležili naši gorski kolegi iz Češke.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI