Novice
Reševalne akcije

2. 5. 2021 / GRS Jezersko

Avtor: Milan Šenk

Iskalna akcija: Jezersko - območje ravenske podkočne

Življenje je eno samo iskanje! Iščemo stvari, živali, rastline in tudi ljudi.

Tudi mi smo iskali osebo, ki je bila pogrešana že od nedelje, 25.4.2021.

Iskalne akcije vodi policija in po potrebi vključuje druge reševalne enote. Iskanje pogrešane osebe je precej drugačno kot samo reševanje ponesrečenih. Tukaj sta vpletena dva sistema izvajanja naloge: policija in GRS. Na vrhu vodja policije, potem vodja GRS in ostali vodje skupin. V tak sistem smo “padli” pri včerajšnji akciji, ki se je začela že en dan prej. Po pripravljenem planu je iskanje steklo zjutraj na praznik dela.

Začela je policija s helikopterskim iskanjem, nekaj naših skupin je takoj odšlo na teren, ostali smo čakali na helikopterski prevoz in vključitev našega reševalca letalca v iskanje s helikopterjem. Glede na vse informacije, ki so sproti ožile kraj morebitne pogrešane osebe, smo pogrešano mrtvo našli nekaj deset metrov pod potjo do Češke koče.

Naloga je bila opravljena. Pravzaprav bi morali biti zadovoljni, saj smo s svojim poznavanjem terena, številnimi izkušnjami in učinkovitim pristopom pogrešano osebo našli. Pa ni bilo tako! Mnoga vprašanja so dušila naše razpoloženje in usmerjala misli v vprašanje – zakaj? Odgovorov je veliko, dotikajo se vprašanja, koliko se zavedamo nevarnosti pri hoji v gore.

Reševalci srečujemo številne obiskovalce gora in včasih ne moremo iz svoje kože, da posameznikov ne bi opozorili na nevarnost, v katero se spuščajo. Nekateri se zamislijo in zahvalijo, nekaterim se zdi pripomba odveč, nekateri preslišijo in gredo svojo pot.

Naše iskanje naj bo varna pot v lepotah gorskega sveta!

Kratek video resničnega dogodka:

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI