Novice
Novica

15. 9. 2023 / GRS Jezersko

Avtor: Milan Šenk

Gorske nesreče – zdrs: Trenutek, ki nam spremeni življenje, ali ga celo ugasne

Najpogosteje je vzrok nesreče v gorah zdrs. Trenutek, ki nam lahko spremeni življenje, ali ga celo ugasne... Dobra pripravljenost je poleg ustrezne obutve ključna.

Gorski reševalci, gorski vodniki, planinski vodniki se trudimo, da bi napisali, povedali ali v sliki predstavili, kaj vse rabimo, da bomo v hribih bolj varni.

Vedno več je tudi zapisov, slik in video posnetkov o dejanskih nesrečah, kar bi prav tako moralo imeti preventivni učinek, pa se nam zdi, da ne pomaga prav veliko.

Kakor koli: vse, kar je storjenega v smeri osveščanja, izobraževanja, usposabljanja, varnega obiskovanja gora, ne more škodovati. Ali potem koristi? Ja, vendar ne vsem.

Nekaj je takih, ki so pretirano samozavestni, vse vedo in znajo in ko se znajdejo v nesreči, od vsega tega ne ostane veliko.

Nikomur ni lahko, ko mora poklicati 112! Prišli bodo reševalci ali helikopter, opravili svoje delo, v večini primerih uspešno.

Vsaj za polovico nesreč, lahko rečemo, da se ne bi smele zgoditi, pa se! Najpogosteje se navaja, da je vzrok nesreče zdrs - padec. Pri zdrsu izgubimo ravnotežje, kar lahko povzroči padec, ki se konča z lažjimi ali težjimi poškodbami, v nekaterih primerih je lahko usoden. Tisti s številnimi izkušnjami zdrs uspešno obvladajo s pravilno reakcijo, sicer jih že zdavnaj ne bi bilo med živimi. Tisti, ki teh izkušenj nimajo, jih zdrs preseneti, reakcija je nepredvidljiva, tudi posledica.

Izkušnje si nabiramo od otroka naprej. Prednost imajo tisti, katerim vrtec so bili gozdovi, skale in obiskovanje gora. Stopanje na korenine, grušč, kamenje, gladke skale, razmočeno travo, listje, iglice… je prava umetnost, ki se jo učimo z odraščanjem.

Pozorni moramo biti prav na vsak korak, noga ga mora “čutiti”!

Napake moramo ozavestiti. Le tako se bomo učili in počasi izpopolnjevali svojo tehniko hoje. Kako dobri smo v stopanju, se pokaže pri hoji navzdol v zahtevnem, mokrem, pomrznjenem ali ledenem terenu, posebno, če moramo hiteti.

Uravnoteženi položaj telesa, pravilen odriv noge - stopala glede na podlago nam, skupaj z obutvijo, omogoča varno hojo. Uporaba prave obutve je premalo!

Katera obutev je sploh prava, saj v hribih vidimo vso mogočo? Priporočajo se visoki pohodni čevlji, ki so najbolj vsestranski. Gorski tekači uporabljajo lažjo obutev, primerno za tek. Kljub številnim izkušnjam nekateri v cilju izgledajo, kot bi prišli s “fronte”! Torej tudi izkušnje vedno ne pomagajo, so pa neprecenljive.

Iz vsega lahko zaključimo, da je od tega, kar imamo na svojih nogah in pravilne tehnike stopanja odvisna varnost našega koraka.

Če se tega zavedamo in pazimo na vsak korak, smo relativno varni, sicer je samo vprašanje, kdaj bo “avtomatika”, ki vodi korake, zatajila.

Uživajte in vadite zahtevne stope v vseh mogočih razmerah, z različno obutvijo in se veselite ulovljenega ravnotežja ob trenutnem zdrsu.

Gorski reševalci vam bomo hvaležni!

Opomba: Hoja v gore bo vse bolj zahtevna, prihaja jesen in zima: mokra podlaga, zmrzal, led, sneg… nevarnost za zdrs se bo močno povečala."

Milan Šenk, gorski reševalec, GRS Jezersko

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI