Novice
Novica

13. 5. 2024

Delovno srečanje Komisije za reševalno tehniko – Trentino

Od četrtka, 11. 4. 2024 do nedelje, 14. 4. 2024 se je 7 članov komisije za reševalne tehnike (KRT) odpravilo na delovno srečanje v italijanski okraj Trentino z namenom izmenjave izkušenj z reševalci reševalne postaje Trento.

Prvi dan so se v popoldanskih urah odpeljali iz Kranja in prispeli v Arco, kjer so bili nastanjeni. Pot po večinoma ravninski Padski nižini je v zadnjih kilometrih popestril pogled na visoke stene nad Gardsko dolino.

Naslednji dan je bil na sporedu tisti del, ki so ga vsi najbolj čakali. Obisk helikopterske baze v mestu Trento. Mesto Trento s 110.000 prebivalci je glavno in največje mesto italijanske pokrajine Trentino s 500.000 prebivalci. Kljub temu, da je število prebivalcev pokrajine štirikrat manjše od števila prebivalcev cele Slovenije, površinsko pa ima velikost tretjine Slovenije, ima zaradi razvitega turizma in gorate pokrajine kar še dvakrat toliko posredovanj v gorskem svetu kot slovenska GRZS. Takoj ob prihodu do helikopterske baze je KRT prijazno sprejel dežurni reševalec letalec v sodoben center za reševanje, ki je del letališča v Trentu. Predstavil je več hangarjev za helikopterje, prostor za servisiranje, prostore za reševalce, zdravnike, pilote, sprejemno pisarno, skladišče in drugo. Ob sproščeni debati smo se hitro spoznali in ugotovili, da smo v marsikateri stvari enaki, vendar se nam je kljub temu mudilo odkrivati, v čem se naša oprema in postopki razlikujejo od njihovih. Seveda z namenom, da bi lahko dobre prakse kdaj prenesli tudi na naše delo. Med tem, ko smo se spoznavali z reševalcem iz dežurne ekipe, je ravno iz posredovanja prišla tudi druga ekipa. V tej ekipi je bil reševalec letalec in tudi inštruktor, ki je vodja šole za reševalce v pokrajini Trentino. Tem za pogovore ni zmanjkalo, pogovarjali pa smo se o poteku šole, opremi, organiziranosti, statistiki nesreč, organiziranem reševanju s helikopterjem, dežurnih ekipah, financiranju idr.

Nekaj zanimivih lastnosti njihovega sistema:

  • Helikopterska ekipa je sestavljena iz pilota, tehnika, letalca reševalca, zdravnika in medicinske sestre. Podnevi sta v pripravljenosti dve ekipi (in dva helikopterja), ponoči pa ena. Pozimi je v pripravljenosti tudi reševalec vodnik lavinskega psa.
  • Kot gorski reševalci delujejo na več stopnjah. Prva stopnja je reševalec, ki se ga ne uporablja za stensko reševanje, druga stopnja je reševalec, ki je opravil izpite, vključno s tistimi za stensko reševanje. Pred opravljanjem izpitov pa mora kandidat opraviti tudi sprejemne izpite. Tretja stopnja je izkušen reševalec. Poleg stopenj pa je lahko reševalec (podobno kot v slovenskem sistemu) specializiran za posebno vrsto reševanja, kot so reševanje iz jam, iz kanjonov idr.
  • Helikoptersko reševanje v Trentinu je nekoliko drugačno od ostalih provinc. Po celotni Italiji se helikoptersko reševanje večinoma izvaja prek zasebnih podjetij, v Trentinu pa je za celotno helikoptersko reševanje odgovorna in ga tudi financira pokrajina Trentino.
  • V organizaciji reševanja Trentino deluje 700 reševalcev. Celotno območje ima 33 postaj. Ta pa rešujejo z enotno opremo. Uvajanje nove opreme poteka izključno po testiranju in odobritvi 20 zveznih inštruktorjev, ki na nivoju države skrbijo za izobraževalni proces.
  • Za reševanje iz plazov uporabljajo tudi sistem Recco. Lansko leto so imeli 10 večjih intervencij na plazovih. Za iskanje prvega signala na velikih plazovih uporabljajo helikopter s sprejemnikom pod plovilom, nato ekipo par ljudi spustijo na plaz in nadaljujejo na tleh.
  • Za reševanje uporabljajo alpinistično opremo in ne delovne. Večino manevrov pri vrvni tehniki izvajajo klasično, samozaporne elemente (npr. Maestro) pa uporabljajo redkeje.
  • Uporabljajo svojo klicno številko 118.

Več o organiziranosti postaje si lahko ogledate na njihovi spletni strani: LINK

Ko smo se poslovili, smo se gostiteljem za izčrpno predstavitev zahvalili s simbolnim darilom. Za predstavitev smo jim zelo hvaležni.

Sobota in nedelja sta minili v duhu povezovanja v alpinističnem stilu (s plezanjem v navezi). Plezali smo v sektorju Placche Zebrate, kjer so o obiskanosti govorili tudi obrabljeni oprimki smeri. Potovanje smo zaključili v nedeljo popoldne v Kranju.

Za delovno srečanje bi se zahvalili: postaji Soccorso Alpino e Speleologico Trentino (CNSAS Trentino) za predstavitev njihove helikopterske baze.

 
SKUPAJ Z NAMI

Zahvaljujemo se našim dolgoletnim podpornikom, ki nam pomagajo na naši poti.

Zavarovalnica Triglav Elan Dacia
E-novičnik

Prijavite se na e-novičnik GRZS in prejemali boste aktualne novice in obvestila o naših aktivnostih.

112 - KLIC V SILI