Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
Sklad Okrešelj   Socialna omrežja
Nesreča gorskih reševalcev letalcev na Okrešlju 

Gorski reševalci letalci in zdravniki, gorski reševalci letalci, se za delo s helikopterjem usposabljajo po posebnem programu. Takšna usposabljanja so vsako leto. 

Leta 1997 je bilo usposabljanje na Okrešlju, v Kamniško Savinjskih Alpah, kjer so se zbrali gorski reševalci letalci in posadka helikopterja Letalske policijske enote (LPE).

V torek, 10. junija 1997, so imeli na programu izvajanje vaje: dvig reševalca letalca in ponesrečenca v helikopterski reševalni vreči z jeklenico in vitlom v helikopter. Za to vajo so izbrali sidrišče v severni steni Turske gore. 

S helikopterjem so na sidrišče v steni vozili po dva reševalca letalca hkrati. Dva reševalca letalca, ki sta izvajala vajo reševalec - ponesrečeni, so s sidrišča v steni s pomočjo jeklenice in vitla na  helikopterju dvignili v helikopter.  V trenutku nesreče je bilo na sidrišču pet reševalcev letalcev. Dva pa so z vitlom dvigali v helikopter. Zaradi povezave, ki je ostala med helikopterjem in sidriščem v steni, je helikopter odtrgal s sidrišča vseh pet reševalcev letalcev. Vrvica ni vzdržala teže petih reševalcev in padli so v globino.

V nesreči so izgubili življenja:
Jani Kokalj
Jani Kokalj, zdravnik reševalec letalec
Mitja Brajnik Mitja Brajnik, IGRS in reševalec letalec
Luka Karničar Luka Karničar, reševalec letalec in GV 
Rado Markič Rado Markič, reševalec letalec 
Boris Mlekuž Boris Mlekuž, IGRS in reševalec letalec

Za GRS Slovenije je bila to najhujša nesreča v tedaj 85 – letni zgodovini. Umrlo je pet gorskih reševalcev letalcev. Brez očetov je ostalo 13 otrok.

Z namenom, da pomagamo otrokom pri šolanju (denarna pomoč ali štipendija), smo gorski reševalci ustanovili ustanovo Sklad Okrešelj, kjer zbiramo donatorska sredstva (prispevki gorskih reševalcev in donatorjev akcije PODPORNIK).

Donacije prispevate na TRR Sklad Okrešelj 02010-0052385495 pri NLB

 

 
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020