Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Katarina Janjič, petek, 31. julij 2020, ogledov: 3500

Reševanje jadralnega padalca - GRS Tolmin

V torek 28.07.2020 zvečer, ko se je že pošteno stemnilo, so nas obvestili, da so Avstrijski državljani prijavili pogrešanje svojega kolega, jadralnega padalca.
Popoldne je vzletel na vzletišču Kobala in nato jadral v smeri proti zahodu oz. Italiji. Še to so dodali, da mu telefon zvoni, vendar se nanj ne oglaša.

A kje ga ponoči iskati, teren je res ogromen. Policija je kmalu sporočila, da so podatki pridobljeni preko operaterja mobilne telefonije neuporabni. Nato so se izkazali njegovi prijatelji. Prijavili so se na njegov Googlov račun in z uporabo storitve "najdi moj telefon" pridobili njegove koordinate.

Nekaj minut po polnoči so nas z njimi seznanili in hitro smo se odpravili na področje nad Drežniškimi Ravnami, na pobočje Vršiča nad planinama Zaprikraj in Predolina. V strmem in težko prehodnem pobočju smo nekaj pred 3. uro zjutraj na višini 1450 m najprej naleteli na kose njegove opreme, kakšnih 100 m nižje v grapi pod skalnatimi skoki pa še na njegovo truplo, ki je bilo v celoti zavito v padalo.

Po opravljenem ogledu s strani policistov Gorske policijske enote, smo truplo na nosilih prenesli na manjšo izravnavo. Tu smo počakali do jutra, ko nam je na pomoč pri transportu prihitela dežurna ekipa GRS na Brniku. Posadka helikopterja SV je truplo prepeljala na pristajališče v Tolminu, kjer so ga prevzeli delavci pogrebne službe.

Čeprav je bil izhod te nesreče tragičen, pa smo imeli reševalci v tem primeru veliko srečo. Če njegovim prijateljem ne bi uspelo pridobiti koordinat iz telefona na zelo iznajdljiv način, bi pogrešanega najverjetneje še dolgo iskali. Območje, kjer bi se lahko nahajal, je praktično neomejeno.

V iskanju in nato reševanju je sodelovalo 9 gorskih reševalcev postaje GRS Tolmin in dežurna ekipa GRS na Brniku s posadko helikopterja SV.

Lesjak Miljko
GRS Tolmin

 

Fotogalerija

Reševanje jadralnega padalca - GRS Tolmin 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020