Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, četrtek, 25. oktober 2018, ogledov: 8071

ICAR 2018 - Chamonix

Petdeset letnica ICAR leta 1998 je bila v kraju Obergurglu, kjer se je rodila ideja o organizaciji gorskega reševanja ICAR. Od 28 članic je bilo prisotnih 24 članic.

Sedemdesetletnico ICAR je od 17.10.2018 - 20.10.2018 gostil Chamonix. Število članic je bilo 103. Na skupščini je bilo sprejetih deset novih članic. Zaradi neplačevanja članarine je bila ena članica izključena. Presegli smo število 500 udeležencev.
Delo v posameznih komisijah je večinoma potekalo ločeno le predstavitve, so bile zanimive za več komisij skupaj. Prav tako so bila skupne tudi predstavitve v soboto dopoldan.
Vodilna tema je bila globalno segrevanje in predstavljene so bili primeri naravnih nesreč v Bondo in Guttanen. Med obsežnimi nesrečami tragedija smučarjev na Pigne d'Arolla in nesreča na gori Gabler. Martin Gurdet GRS Avstrija je povedal zanimive podatke da je na Pastirci do 27.5.2017 padlo 1 m snega. Do sredine septembra pa se ga je stalilo 7,2 m. Temperatura zraka je od konca 19 stoletja na Sonnblicku (3100m) narasla za 2°C kar je podobno kakor na Dunaju. Bruno Jelk je podrobno opisal lavinske razmere v dolini Mattertal 2018 in ukrepe za ponovne vzpostavljanje povezave Zermatta s svetom.

Letalska komisija je imela letos volitve novega predsednika, namesto dosedanjega predsednika Patricka Fauchere. Za kandidata sta bila predlagana Charley Shimanski iz ZDA in Miha Avbelj iz Slovenije. Na tajnih volitvah delegatov letalske komisije je večino glasov prejel Shimanski. Za namestnika pa je bil predlagan in potrjen Renauld Guillermant iz Francije.

Na povabilo predsednika Fauchere je kapetan Damjan Bevk predstavitev dela 151. HEESK SV. Predstavil je helikoptersko reševanje v slovenskih gorah, ki ga opravljajo skupaj z zdravniki in gorskima reševalci. Od dejavnosti izven Slovenije pa pomoč pri helikopterskih prevozih v času poplav na Balkanu.

Zdravniška komisija je poleg nalog, ki potekajo več let imela tudi zanimive analize nesreč. Dr. Iztok Tomazin je sodeloval s predstavitvami:
Projekt psihosocialne pomoči za gorske reševalce, pri katerem je eden od nosilcev
Projekt »IKAR Line of duty deaths« (register smrtno ponesrečenih gorskih reševalcev z namenom analiziranja njihovih nesreč in počastitve njihovega spomina), pri katerem je pobudnik in eden od dveh nosilcev poleg predsednika IKAR MEDCOM dr. Ellertona.
Projekt knjige »Mountain rescue doctors book« pri kateri je pobudnik in urednik.

V plazovni komisiji so poleg pregleda in predstavitev nesreč v plazovih obravnavali posodobitev priporočil. Skupina, ki pripravlja Mountain.Safety.Info platformo pripravlja gradivo za uporabo pri končnih uporabnikih. V skupini aktivno sodeluje Klemen Volontar. Imeli pa so tudi predstavitev na praktičnem dnevu.

Podkomisija za reševanje s psi je imela poleg pregleda aktivnosti pri iskanju s psi predvsem praktično delo s psi pri iskanju v plazovih (Passo Rolle) kakor tudi iskanje v različnih primer poleti.

V komisija za klasično reševanje so po pregledu in analizi nekaterih nesreč posodobili priporočila. Zanimiva je bila predstavitev načinov reševanja z vetrnih turbin na poljih za pridobivanje elektrike.

Predstavljeno je bilo delo Le Chamoniade, organizacije ki je bila ustanovljena pred 70-leti in ima poleg reševanja v področju Mont Blanca tudi preventivni in vzgojni pomen. Predstavljen je bil sistem za radijsko povezavo, ki je nameščen na 17 kočah in bivakih. Naprava na bivaku Vallot ima še dodaten zvočni signal in utripajočo luč, ki ju sprožijo iz centra ob klicu na pomoč izgubljenih alpinistov v bližini bivaka.

Praktični dan je bil na italijanski strani Mont Blanca ob gondoli Skyway. Pri medicinskem delu so ekipe udeleženk predstavile različne načine oskrbe ponesrečenih s poudarkom na simulacijah. Oba Iztoka, Marko in Robert so predstavili oskrbo hudo ponesrečenega jadralnega padalca in bili za prikazano pohvaljeni s strani simulacijske ekipe. Na sedlu ob koči Torino so bili prikazani postopki reševanja iz ledeniške razpoke in oskrba ponesrečenih ter helikopterski prevoz v bolnišnico. PSHM je prikazal nov izstop iz helikopterja na ledenik. Po nesreči, ko je njihov vodja pri izstopu s helikopterja padel v ledeniško razpoko in umrl so ta postopek dodelali. Iz lebdečega helikopterja nad ledenikom reševalec najprej zapiči v sneg »deadmen-a«, na katerem je pritrjena vrv, helikopter se premaknjen za 20 m in zapiči naslednji sidrni klin. Na tak način naredijo varovalno ograjo na katero se vpnejo reševalci.

Različni proizvajalci so predstavljali naprave za prenos podatkov o stojišču preko satelita (podatke o lokaciji, govor).

Zvečer so v plezališču blizu Chamonixa prikazali postopke reševanja od samih začetkov pa vse do današnje uporabe helikopterja.

28 proizvajalcev je predstavilo opremo in naprave za reševalno delo in zaščitno opremo in oblačila. Elan iz Begunj je predstavil svojo linijo turnih smuči. Veliko je bilo zanimanja za zložljive smuči, je povedal Boštjan Gašperšič vodja prodaje.

Praznovanja obletnice so se udeležili tudi nekateri častni člani ICAR, med njimi tudi Danilo Škerbinek.

Srečanje ICAR 2019 bo v Zakopanih na Poljskem.

 

Fotogalerija

Avtor/ica: Dusan Polajnar, Elan

ICAR 2018 - Chamonix 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020