Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 17. november 2013, ogledov: 7786

Vodniki reševalnih psov GRZS opravili usposabljanje za modul A1

Prva generacija gorskih reševalcev - vodnikov reševalnih psov je modul A nadgradila z modulom A1.
Najprej pojasnilo o modulih usposabljanja. Za različne naloge pri delu s helikopterjem se reševalci različno zahtevno usposabljajo, primerno potrebi. Tako je najbolj osnoven modul A, pri katerem se reševalci seznanijo z delom okrog helikopterja, vnosom nosil s ponesrečencem v in iz helikopterja in z vstopom v lebdeče plovilo, naslonjeno na pobočje.

Najzahtevnejše usposabljanje imajo letalci reševalci, ki se usposabljajo po modulu C. Pri tem modulu udeleženci s pomočjo elektromotornega vitla izstopajo na težavnih, strmih terenih in dvigujejo ponesrečene v posebnih reševalnih vrečah v plovilo. Dodatno vadijo še približevanje steni s telskopsko palico in rezanje vrvi - zahteven postopek reševanja alpinistov iz navpičnih ali previsnih sten.

Vse module oz. programe usposabljanj predpiše URSZR v okviru Ministrstva za obrambo.

VRP_A1_1
Vodnik Matjaž Kos in Šila se pripravlajta za delo 

Dodatno se je pokazala potreba po usposabljanju, ki dovoljuje samostojno spuščanje in dviganje v helikopter na zahtevne terene spomočjo vitla in brez ponesrečenega v vreči. V prvi vrsti je bil namenjen zdravnikom GRZS, ki praviloma ne opravljajo najzahtevnejših nalog v steni, so pa nepogrešljivi na mestu nesreče. Modul je namenjen tudi vodnikom reševalnih psov za varnejši in lažji dostop na plazovita območja in na težko dostopna mesta - če obstaja potreba po njihovem delu v tem okolju.

VRP_A1_2
Spust iz helikopterja je za pse stresna situacija, zato je treba veliko vaditi. 

Usposabljanje za modul A1 je na Brniku izvedla Komisija za letalsko reševanje oz. njeni inštruktorji. Teroetični del so udeleženci opravili 11. 11. 2013, praktično usposabljanje pa  14. ali 15. 11. 2013. Na zaključku je sledil še izpit za potrditev licence. Poleg vodnikov reševalnih psov sta se usposabljanja za modul A1 udeležila tudi dva zdravnika iz postaje GRS Jesenice in GRS Rateče.

Vsem želimo čim bolj varno delo!

Besedilo: Slavko Rožič
Fotografije: arhiv Matjaža Kosa

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020