Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , petek, 15. november 2013, ogledov: 5874

Psihične obremenitve pri reševanju

V GRS Kamnik smo se že dlje časa pogovarjali, da bi za člane izvedli predavanje na temo Psihične obremenitve pri reševanju. Velikokrat se srečamo z nevsakdanjimi situacijami (hude poškodbe planincev, samomori, smrt ...), ki nezavedno na človeku pustijo posledice in marsikoga pripeljejo do situacije iz katere sam ne najde izhoda.
Poleg vsega skupaj je v naši družbi pogovor o smrti postal tabu, saj se tega večina ljudi izogiba. Sam večkrat skušam napeljati pogovor tudi na to temo, o tem se pogovarjamo doma z otroki in jih na nek način pripravljamo, da se bomo nekega dne fizično ločili. Smrt je naš vsakdan in prav zanimivo je opazovati ljudi, ko pogovor pripelje na to, za moderno družbo tabu temo in kar ni prav.

20131114_grs_kamnik_postravmatski_zare_trusnovec_002

Srečanje s smrtjo, še posebej najbližjega, na človeku pusti posledice in takrat potrebujemo pogovor. Eden od ključev je tudi t. i. črni humor, ki je v naših krogih večkrat prisoten in kjer je potrebno ohraniti tudi pieteto do mrtvega.

Še posebej velika odgovornost je na vodjih intervencije, ki se s samim problemom sreča že ob klicu s Centra za obveščanje, ko te postavijo pred dejstvo in situacija je lahko toliko težja, v kolikor je vanjo vpleten znanec, celo sorodnik katerega od reševalcev.

Kako ravnati v takšnih situacijah in kako "predelati" dogodek po koncu, po akciji, o vsem tem nas je na slikovit način podučil Žarko Trušnovec, diplomiran psiholog, alpinist in predsednik GRS Tolmin. V naših glavah je "odprl" kar nekaj tem o katerih bomo morali v prihodnje razmisliti in se dogovoriti. Predvsem pa nam je predstavil nekaj receptov kako ravnati v kriznih, hudih situacijah, da bomo vsaj nekoliko pripravljeni in morda lažje razumeli nekatere človeške lastnosti, ki takrat pri posameznikih še posebej intenzivno pridejo na dan.

20131114_grs_kamnik_postravmatski_zare_trusnovec_003

Tovrstno predavanje bi svetoval vsakemu, ki deluje v sistemu zaščite in reševanja in za katerega bi morala poskrbeti država, občina ... Ampak to je zgodba za kdaj drugič.

Besedilo in fotografije: Matjaž Šerkezi
 

Vir: GRS Kamnik  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020