Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 10. november 2013, ogledov: 6236

Zbor inštruktorjev tehnike gorskega reševanja na Igu 2013

V petek, 8. 11. 2013, smo se inštruktorji tehnike GRZS zbrali na Igu. Zbor inštruktorjev je posvetovalno, delovno telo v okviru GRZS, ki sprejema novosti in spremembe v tehniki reševanja in daje smernice za usposabljanja in izobraževanja v službi.
V prvem delu zbora je Alen Marinovič (GRS Celje) predaval o poučevanju v GRZS. Dotaknil se je več vidikov poučevanja, metodologije učenja in motivacije pri delu s tečajniki in člani. Inštruktorji smo v prvi vrsti učitelji, ki moramo s svojim zgledom in znanjem skrbeti za nivo znanja in usposobljenosti po društvih in postajah. Alen ima kot alpinistični inštruktor veliko izkušenj z vodenjem šol, taborov, je koordinator pri izvajanju republiških izpitov za alpiniste pri Komisiji za alpinizem (PZS). Opravil je tudi izpit za gorskega reševalca in je lahko opazoval sistem inštruktorjev GRS tudi kot »učenec«. S predavanjem smo v vodstvu GRS želeli predvsem prebuditi zavest o potrebi dodatnih, specialističnih  usposabljanj in izobraževanj tudi na nivoju inštruktorjev.
 
V drugi predstavitvi smo se dotaknili informacij, ki jih preko telefonov in GPS v primeru izgubljenih planincev dobimo vodje intervencij. Matjaž Šerkezi jih je na kratko poimenoval iPlaninci, oboroženi so s pametnimi telefoni in navigacijskimi napravami in mnogovrstnimi aplikacijami za zapis sledi, načrtovanje tur itd. Zaključil je, da je še vedno potrebno osveščati vse uporabnike gorskega sveta o nujnosti znanja uporabe kompasa in karte in o pravilnem načrtovanju ture. Ne glede na to, kakšne podatke bomo dobili s terena (različni zapisi pozicij, koordinatni sistemi ...) je naša naloga, da jih bomo znali razvozlati in primerno uporabiti za čim hitrejše in lažje reševanje izgubljenih oseb. Poudaril je potrebo za usposabljanje članov GRS iz tematike GPS in orientacije, izmenjavo znanja in izkušenj med društvi in zainteresiranimi posamezniki. Slavko Rožič je predlagal, da se na nivoju GRZS vzpostavi platforma za uporabo ustrezne programske in uporabniške opreme (karte, programi, navodila, usposabljanja ...). Izziv je povezan predvsem z avtorskimi pravicami za splošno uporabo znotraj organizacije. 
 
Inštruktorji GRS Tržič so predstavili kronologijo sprememb pri nosilih TSL. V odsotnosti Darka Bernika, sicer vodja skupine za predelavo tega tipa nosil, so predstavili vse dosedanje spremembe in dodatno predstavili prototip zgloba za preklop ročic na nosilih. Milan Meglič je poudaril, da je izhajal iz lastnih izkušenj in da verjame v bistveno boljšo funkcijo nosil ob uporabi preklopnih ročic. Prednosti so večja funkcionalnost, slabosti pa 160 g večja teža in višja cena. Predstavil je tudi enostavno plazovno sondo, primerno za delo v primeru večjih akcij ali za uporabo v primerih, ko še ne steče reševalna akcija. Sonde so zaradi cenovne dostopnosti lahko deponirane na lokacijah, kjer je pogostost plazov velika (na Zelenici je na voljo nekaj deset takih sond, naslednji korak je ustrezno označiti kje se nahajajo in možnost njihove uporabe).
 
2013_8_11_TSL_2
Preklopne ročice pri nosilih TSL.
 
2013_8_11_TSL_1
Kljub 160 gramov dodatne teže bistveno povečana funkcionalnost nosil. Lastnik prototipa MG metal d. o. o. 
 
Uradni del Zbora inštruktorjev je potekal mirno in konstruktivno. Predsednik KRT Branko Žorž in člani komisije so predstavili smernice oz. program za pridobitev naziva inštruktor GRS. Poleg tega so predlagali še spremembo terminologije (izrazov) pri delu z vitlo Ortler. 

Prisotni inštruktorji so z utemeljenimi pripombami predlog zavrnili. Dodatno je bila potrjena možnost uporabe pripomočka ID (produkt podjetja Petzl) v tehniki GRZS. Brane Žorž je na kratko poročal o projektu, ki teče v zvezi z usposabljanjem članov GRZS za reševanje iz kanjonov. Končni cilje je usposobiti manjše jedro zainteresiranih inštriktorjev, ki bodo prenašali znanje in izkušnje na postajah, ki imajo opravka s tovrstnimi reševanji. V nadaljevanju je bila udeležencem zbora predstavljena nova spletna stran, predvsem razdelek, ki vsebuje gradiva za usposabljanja in tehnike reševanja. Predstavljen je bil tudi projekt e-učbenik GRZS, spletna platforma na principu Wikimedie. Odgovorni so se zavezali, da bodo poskusili v roku enega leta urediti vse vsebine, potrebne za usposabljanja tako tečajnikov kot članov. 

V zaključku je bil izpostavljen še problem pridobivanja informacij o poziciji prenosnih telefonov. Trenutno zakonodaja dovoljuje pridobivanje teh informacij le na podlagi zahtevka policije, nekateri inštruktorji pa so predlagali, da bi morala GRZS predlagati spremembo zakonodaje in omogočiti tudi GRZS, da poda tak zahtevek. Dva inšpektorja policije, Matej Brajnik in Robert Kralj sta pojasnila postopke v teh primerih in tudi opozorila na previdnost pri zanašanju na točnost teh informacij. Zaključka na to temo ni bilo. 

Zbor se je končal malo pred 21. uro, vse gradivo in predstavitve bodo objavljene tudi na spletni strani www.grzs.si v razdelku interni dokumenti.
 
Besedilo in fotografije: Slavko Rožič


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020