Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , torek, 15. oktober 2013, ogledov: 7322

ISSW - International Snow Science Workshop - Grenoble 2013

ISSW je največji kongres, kjer znanstveniki in praktiki iz vsega sveta govorijo izključno o snegu v vseh oblikah. Obravnavajo znanstvene metode, kako pridobivari podatke, kako jih razlagati in kako jih uporabiti.

Poročilo
Kongres večinoma domuje v Ameriki in Kanadi, leta 2009 je bil prvič organiziran v Evropi, letos torej drugič. Vse z enim samim namenom, da bi sneg in snežne plazove čim bolje spoznali, jih znali napovedati in preprečiti škodo, ki jo lahko povzročijo. Seveda ne gre le za plazove, ki ogrožajo gornike, predvsem so pomembni plazovi, ki ogrožajo naselja, ceste in industrijo in seveda tisti, ki ogrožajo smučišča.

Tokrat je na kongresu 600 udeležencev iz 34 držav, absolutni rekord.

 

Sem se moral kar navaditi poslušati prezentacije. Nekatere so tako znanstvene, da niti ne vem kakšno zvezo ima to s plazovi. Na programu pa so tudi čisto praktična predavanja, triaža iskanja žrtev snežnega plazu, planiranje reševalnih akcij večjih razsežnosti, medicinski pristop k reševanju zasutih itd.

 

Na enem mestu je zbrana svetovna elita, strokovnjaki, ki nekaj pomenijo v preventivi ali kurativi, ko gre za snežne plazove. Švicar Felix Mayer, pisec programske opreme za lavinske žolne, Norvežan Nils Farlund, oče norveške metode preizkušanja trdnosti snežne odeje, Švicar Werner Munter, oče metode 3x3, Avstrijec, sedaj Kanadčan, Mike Wiegele, oče heli-skiinga, Francoz Dominique Letang, aktualni direktor ANENA, Dale Atkins, aktualni predsednik Komisije za plazove IKAR in mnogi drugi.

 

Ne gre spregledati razstavljalcev lavinske opreme. Kar nekaj novosti je bilo prikazanih. Npr. zračna blazina, ki jo napihuje v nahrbtnik vgrajena črpalka, torej menjava jeklenk s potisnim plinom odpade. Ortovox je prikazal zelo zanimive in koristne posodobitve zadnjih modelov lavinskih žoln, ki se jih da posodobiti preko spleta. Dodali so zvčno indikacijo, dodatno zaščitili baterijo, vse na novo kupljene naprave imajo že vgrajen RECCO odsevnik, vse aktivnosti na napravi spremlja zvocni signal, tudi trošenje baterije ...Vir: www.volontar.net  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020