Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , četrtek, 10. oktober 2013, ogledov: 8155

Tradicionalna Alpe-Adria vaja vodnikov reševalnih psov v Sella Neveji

Vodniki reševalnih psov pri GRZS so se udeležili mednarodne vaje Alpe-Adria v Sella Neveji. Udeležilo se jo je pet vodnikov. Trije vodniki začetniki z mladimi psi: Matej Tonejc, Rajko Kos in Marko Petek, ter dva izkušena vodnika reševalnega psa Gregor Brajnik kot vodja in Jure Jeršin.
Vaje se je udeležil tudi predsednik GRZS Igor Potočnik, ki je tokrat na vaji sodeloval kot koordinator in predstavnik zveze.

20131010-grzs-vaja_alpe_adria-004

Zbor udeležencev je bil na spodnji postaji gondole smučarskega centra Sella Nevea. Poleg domačinov Italijanov in vodnikov iz Avstrije in Slovenije, sta kot pridružena člana sodelovala tudi dva vodnika iz Hrvaške.

20131010-grzs-vaja_alpe_adria-006

Vaja je potekala na južnem pobočju Montaža na planini Pecol. Vodniki so morali v parih preiskati več različnih področij, con v velikosti 8 hektarov in poiskati dva pogrešana markerja v vsaki coni.

Pri tem so z GPS napravami markirali in sporočali lokacije najdenih v bazo na planini. Kljub jezikovni razliki je vaja tekla gladko in vsi vodniki in psi so uspešno opravili nalogo.

20131010-grzs-vaja_alpe_adria-007 

Vaja se je izkazala za potrebno predvsem za reševalne postaje v obmejnem pasu treh dežel, ki večkrat sodelujejo na reševalnih akcijah. V zaključni analizi je bilo izpostavljeno, da so takšne vaje zelo dobrodošle saj se je v času sodelovanja pokazal napredek. To pomeni, da se bodo vse strani trudile, da se te vaje redno organizirajo.

20131010-grzs-vaja_alpe_adria-009 

Besedilo in fotografije: Marko Petek 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020