Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, četrtek, 5. september 2013, ogledov: 8857

Za postajo GRS Bohinj v avgustu kar 21 posredovanj

"Reševalci postaje GRS Bohinj smo imeli v avgustu zelo pester reševalski repertoar. Bilo je nekaj lažje poškodovanih, nekaterim osebam pa smo le pokazali pravo pot in jih pospremili v dolino".

Za obiske visokogorja najlepši dnevi šele prihajajo. Vsem obiskovalcem gora priporočamo načrtovanje ture primerne svojim sposobnostim. Ne pozabite na krajši dan, zapiranje planinskih koč in v primeru težav na številko 112.

Zanimivi sta bili dve akciji, ki jim v žargonu pravimo kar »lučke«, saj smo bili preko regijskega centra obveščeni, da nekdo potrebuje pomoč, saj signalizira s svetilko. Ena taka je bila pri slapu Savica, druga pa skoraj na vrhu Lisca. Pri slednji je pravzaprav res kazalo, da je pomoč potrebna, saj se je na naše svetlobne signale pohodnik intenzivno odzival. Sredi noči se je naposled le izkazalo, da je šlo za lažni preplah. Pohodniku se lahko le zahvalimo, da skrbi za fizično pripravljenost gorskih reševalcev. Še vedno pa reševalci raje hodimo na večerne sprehode, kot pa da z gora vozimo mrtve. V avgustu smo imeli Bohinjci dva taka primera in sicer prvi je omahnil v smrt pri povratku s Triglava, drugemu pa je zastalo srce na poti preko Tosca. Čeprav bi si vsi želeli, da bi se izteklo drugače, pa vendar hribi že od nekdaj terjajo svoj davek. V avgustu je bilo tudi nekaj težjih poškodb, prva na pol poti med Doličem in Planiko, druga na Studorskem prevalu.

Naj omenim še to, da smo imeli v avgustu kar dvakrat po tri posredovanja in dvakrat po dve posredovanji na dan, kar je za reševalno ekipo zelo obremenilno. V veliko pomoč nam je bila dežurna ekipa na Brniku.

bohinj_1_2013

Naj omenim še intervencijo, ki se je zgodila 2. septembra. Preko regijskega centra smo prejeli zelo skopo informacijo, da pomoč potrebuje pohodnik. Bolj oprijemljive informacije smo dobili po vzpostavitvi kontakta z možem ponesrečene. Šlo je za starejša Švedska zakonca, ki sta po planinski poti sestopala iz Rjave skale proti Ribčevem lazu. Na določenem odseku, pa je zakonec predvideval, da bo bližje, če kreneta naravnost skozi gozd,do gozdne ceste in nato naprej v dolino proti Ribčevem lazu. Žal pa se je teren v gozdu hitro prevesil v strmino in gospa je zdrsnila približno 150 m na koncu pa omahnila čez cca 20 metrski skalni skok in obležala . Medtem, ko smo se pogovarjali z možem, je ta poln adrenalina sestopal proti ponesrečeni ženi in se pri tem še sam poškodoval. Naenkrat smo imeli dva poškodovana s težkimi poškodbami. Na našo in njuno srečo nam je bila pri reševanju v pomoč posadka vojaškega helikopterja z zdravnikom. Po oskrbi in imobilizaciji sta bila oba ponesrečenca s pomočjo elektromotornega vitla dvignjena v helikopter že v temi. Odpeljana sta bila v SB Jesenice.

Za obiske visokogorja najlepši dnevi šele prihajajo. Vsem obiskovalcem gora priporočamo načrtovanje ture primerne svojim sposobnostim. Ne pozabite na krajši dan, zapiranje planinskih koč in v primeru težav na številko 112.

Besedilo: Damjan Gašperin

bohinj_2_2013

bohinj_3_2013  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020