Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , nedelja, 1. september 2013, ogledov: 12834

Koledar GRZS in DGRS Jesenice za leto 2014

DGRS Jesenice: V letu 2014 praznujemo 90-letnico delovanja. Odločili smo se, da v ta namen izdamo spominski koledar z motivi slovenskih gora in dela gorskih reševalcev. Z nakupom tega koledarja boste pripomogli k nadaljevanju humanega dela Društva GRS Jesenice, za kar se vam iskreno zahvaljujemo.

Koledar je na ogled na strani GRZ Slovenije in Društva GRS Jesenice.

Cena koledarja: 5,00 € + DDV
Društvo GRS Jesenice, Cesta železarjev 35 , 4270 Jesenice, www.grs-jesenice.org

Uradni dokument o ustanovitvi postaje Gorske reševalne službe na Jesenicah ni ohranjen. Po vsej verjetnosti tudi nikdar ni obstajal. Dejavnost alpinistov, kot reševalcev se je porajala spontano, iz potrebe, in ne kot sad premišljenega hotenja skupine gornikov o formalni, organizirani obliki dejavnosti. Reševati so pričeli iz nuje, ker drugih, za tako delo zadosti usposobljenih, ni bilo. Ljudje, ki so ponesrečenim v nepristopnih stenah lahko priskočili na pomoč, so bili ravno najboljši alpinisti. Teh pa je bilo takrat na Jesenicah veliko.

Dr. Miha Potočnik, član "Zlate naveze", v kateri sta bila še Joža Čop in dr. Stanko Tominšek in je predstavljala vrh takratnega slovenskega alpinizma, je v kroniko postaje GRS Jesenice zapisal: "Na že večkrat objavljeni fotografiji iz avgusta 1924, po reševanju dr. Klementa Juga, ob lojtrskem vozu Prckinovega Šimla, ki je bila posneta za Aljaževim domom v Vratih, so pretežno jeseniški skalaši: Matevž Frelih, Joža Čop, Miha Potočnik, Rado Poženel, Karel Čop in Miha Čop. Jeseniški skalaši smo bili takrat vključeni v tako imenovano rešilno ekspedicijo, ki je delovala v okviru osrednjega odbora ..." Iz nejgovega zapisa je razvidno še, da so se leta 1924 v severni steni Triglava in njegovi bližnji okolici zgodile štiri nesreče: "V vseh štirih rešilnih ekspedicijah so sodelovali jeseniški alpinisti in od tu naprej upravičeno lahko govorimo o začetku organizirane gorsko reševalne dejavnosti, zato leto 1924 z vso pravico štejemo kot rojstno leto postaje Gorske reševalne službe Jesenice."

Tako v letu 2014 praznujemo 90-letnico delovanja. Odločili smo se, da v ta namen izdamo spominski koledar z motivi sloven- skih gora in dela gorskih reševalcev. Z nakupom tega koledarja boste pripomogli k nadaljevanju humanega dela Društva GRS Jesenice, za kar se vam iskreno zahvaljujemo.

Srečno,
Vlado Hlede, predsednik

pdf Naročilnica (608,96 Kb)
pdf Osnutek koledarja (3,89 Mb)


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020